Július 1-jétől a gépjármű vagyonszerzési illeték megfizetését országosan egységesen az állami adóhatóság gépjármű vagyonszerzési illeték beszedési számlájára kell teljesíteni – derül ki az APEH honlapjáról.

A gépjármű, pótkocsi átírását megelőzően az illetéket az okmányirodánál beszerzett postai készpénz-átutalási megbízás útján, vagy lehetőség esetén az okmányirodán bankkártyával, illetve az okmányiroda házipénztárába történő befizetéssel lehet teljesíteni.

A július 1-je után gépjárműilletéket fizetőknek a következő számú, megnevezésű és adónemkóddal ellátott számlára kell az adott összeget befizetniük: A számla megnevezése: APEH Gépjármű vagyonszerzési illeték beszedési számla; számla-szám: 10032000-06057684; adónemkód: 222.

Az APEH befogadja azokat a befizetéseket is, amelyek július 1-jét megelőzően a gépjármű vagyonszerzési illeték befizetése céljából korábban készített és kiadott csekken történtek meg.

Mennyi az illeték?

Gépjármű esetén:

Általános esetben, gépjárműnél a motor hengerűrtartalmának minden köbcentije után 18 forint. Az 1890 cm3-t meghaladó személygépkocsi és az 500 cm3-t meghaladó hajtómotor lökettérfogatú motorkerékpár esetén minden megkezdett köbcenti után 24 forint.
Elektromos hajtómotorral ellátott gépjármű esetén a hajtómotor teljesítményének minden megkezdett kw-ja után 800 forint.

Pótkocsi, utánfutó, lakókocsi esetén:

9000 forint 2500 kg megengedett legnagyobb össztömeg alatt, 22 000 forint minden más esetben.