A Volkswagen a belgiumi üzemében dolgozó 5400 főből 4000-et szeretett volna elbocsátani, miután a német szakszervezettekkel történt egyezkedés után úgy döntöttek, hogy a Golf gyártását visszaviszik Németországba.

Ennek kapcsán Belgiumban a dolgozók sztrájkba kezdtek és utcára vonultak, így már a politika is belefolyt az ügyekbe. A Volkswagen visszakozott, nem zárják be a gyárat, hanem ide telepítik majd az Audi A1-es összeszerelését, ami 2009-től 3000 embernek jelent munkahelyet.

Így viszont már csak 2400 főt kell elküldeniük, akik közül 1500-nak olyan magas végkielégítést ajánlottak, hogy a dolgozóknak jobban megéri elmenni, mint dolgozni. Attól függően, hogy milyen beosztásban illetve milyen régen dolgozott valaki, 25 és 144 ezer euró (6,3-35,4 millió Ft) végkielégítésre számíthat. Ennek hatására a dolgozók nemhogy maradni akartak, hanem sorban álltak, hogy felkerülhessenek azoknak a listájára, akik távozniuk kell.

Emellett a maradék 900 ember esetében, akik már 50 év felettiek, a Volkswagen vállalta, hogy a munkanélküli segélyüket nyugdíjba vonulásukig kiegészíti, így anyagilag olyan, mintha normál fizetést kapnának.