A kötelezőváltás utolsó hete 1

A kötelezőváltás utolsó hete

December 1-je éjfél a határidő

Mindössze néhány napjuk van azoknak, akik szeretnének kötelezőt váltani. Egy nappal meghosszabbítva december 1-je éjfél a határidő, amíg fel lehet felmondani a kötelező biztosítást. A felmondás nem kötelez azonnal új szerződés megkötésére, arra még egy hónap áll rendelkezésre. Később már nem lehet váltani!

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége az eddigi évek tapasztalata alapján az utolsó hétre várja a nagy rohamot. Nagyjából a váltani szándékozók 50 százaléka halasztja erre az időszakra a váltást, de ettől függetlenül már kialakult a vesztesek és nyertesek tábora.

Ahogyan várni lehetett, a nagy és biztosabb hátteret nyújtó biztosítók – így valamivel drágábbak – szenvedik el a legtöbb lemondást, így az Allianz és Generali a két legnagyobb vesztes. Menet közben a Generali megjelent a Tesco üzletláncban is egy gazdaságos kötelezővel, sőt cascóval is. Praktikusan: az új kötéssel megspórolt pénzt azonnal elkölthetjük az áruházban.

A nyertesek – logikusan – a kisebb biztosítók lettek és lesznek, – mint tavaly is -, amelyek olykor rendesen alákínálnak a nagyoknak, de nem mondható ki egyértelműen, hogy minden esetben olcsóbbak lennének.

Ideje váltani: akár négyszeres különbség

Mindenképpen érdemes tájékozódni a biztosítási alkuszoktól a témában, mivel az eddigi tapasztalatok szerint az érdeklődők közel 90 százalékánál kedvezőbb díjat kalkuláltak új kötés esetén. A nyereség évi 3 ezer forinttól akár 20 ezerig is felugorhat, melyből az utóbbi már cseppet sem elhanyagolható tétel.

A legegyszerűbb helyszín a váltásra: az internet. Az erre hivatott internetes alkuszoldalakon (netrisk.hu, biztositas.hu, clb.hu ) egyszerre láthatjuk az összes biztosító személyre szabott ajánlatát, így könnyedén kiszúrhatjuk a számunkra megfelelőt. Sok biztosító online kedvezményt is kínál – ez még egy plusz indok az internet mellett.

Előfordulhat olyan eset is, ahol a legolcsóbb és a legdrágább díj között négyszeres a különbség – bár nem ez a jellemző eset. A 25 év alatti városi fiatalok különösen legyenek résen, mert őket több társaság is 10 százalék feletti emeléssel bünteti – így jelentős összegeket spórolhatnak egy jól irányzott leütéssel.

Megéri ugyanannál a biztosítónál újrakötni! Részletek a következő oldalon

Hogyan kell váltani?

Sokan valószínűleg azért nem váltanak, mert félnek az ezzel járó macerától. Nem kell megijedni, valójában alig van gond és papírmunka a váltással. A legfontosabb, hogy felmondólevelet kell eljuttatni a biztosítónkhoz, méghozzá úgy, hogy az legkésőbb péntekig odaérjen – vagyis célszerű faxolni.

Az alkuszcégek ezt a terhet is leveszik a vállunkról – elég hozzájuk eljuttatni a felmondást és az alkuszi megbízást – mindkettőt aláírva. Ha interneten váltunk, mindkét dokumentumot megkapjuk e-mailben, amiket elég ezután visszafaxolni.

Figyelem! Ne hagyjuk az utolsó napra a lemondást, mert az alkuszok ilyenkor már lehet hogy nem vállalják helyettünk a lemondást. Ekkor magunknak kell rövidre zárni az ügyet biztosítónkkal.

Az idei sláger: újrakötés

Idén a tavalyinál jóval nagyobb visszhangot kapott az a hír, miszerint érdemes felmondani biztosításunk, és ugyanott újrakötni. A Groupama, a K&H, a Posta és a TIR kivételével ez így is van. Ezen biztosítók nem tesznek különbséget régi és új ügyfél között, míg a többiek jelentős belépési kedvezményeket kínálnak az újonnan érkezőknek.

A biztosítók bölcsen hallgatnak ezen lehetőségről, de ez a húzás számunkra egyáltalán nem ismeretlen. Egy internetelőfizetés esetén ugyanebben a cipőben járunk. Lehet háborogni, de érdemes inkább billentyűzetet ragadni és péntekig felmondani a szerződésünket.

Az internetes alkuszoldalak 0 és 5 ezer forinti eltérésekről adtak információt, ami természetesen az újrakötések által megspórolható összegre vonatkozik. Ez egy átlagolt szám, amely a kiugró eltéréseket is magában foglalja. Olvastunk olyan esetről is, amely 18 ezer forintot spórolt ezzel a módszerrel.

Ész nélkül persze nem érdemes felmondani a szerződést, mert előfordulhat olyan eset, hogy a kiérdemelt kedvezmények miatt jobban járunk, ha hűségesen kitartunk a jelenlegi biztosító mellett.

A cégeknek is most kell

Kevesen tudják, de a magánszemélyeken kívül a céges autók kötelezőjét is december 1-ig lehet felmondani. Itthon ráadásul meglehetősen nagy számban futnak autók cégnév alatt, így sokan bosszankodhatnak majd, ha információ hiányában mulasztják el a biztosítás cseréjének lehetőségét.

Különösen indokolt lehet a váltás, ha a cég több kocsit is üzemeltet. Általában 5 autó után már lehetőség van egyedi flottadíj kialakítására is, amivel még kedvezőbb díjak érhetőek el.

Jön a bónusz is, ha igazoljuk

Kikosarazott biztosítónk búcsúajándékként köteles kiállítani a bónuszigazolást, ami tartalmazza addigi előéletünket. Ezt a dokumentumot a szerződéskötés után 90 napon belül kell csatolnunk, máskülönben automatikusan a legmagasabb összeggel sújtott, M4-be kerülünk és búcsút mondhatunk bónuszunknak. Innen csak egy negyedév elteltével léphetünk ki az igazolás bemutatásával. Nyitányként mindenki automatikusan az alapdíjas A0-ban kezd.