A legtöbben még várnak

A netrisk.hu felmérései szerint a legtöbb autós jól jár, ha biztosítót vált a jövő évi kötelező felelősségbiztosítása megkötéséhez. Az alkuszcég vizsgálata szerint az esetek 80 százalékában van kedvezőbb ajánlat az üzembentartó számára a meglévő szerződésénél. Adataik szerint idén az átlagos megtakarítás 21 ezer forint, ami várhatóan sokakat fog a biztosítóváltásra ösztönözni.

Bár a cég honlapján eddig több mint 15 ezren kezdeményeztek internetes szerződéskötést, ez összességében elmarad a várt váltási számtól. A december végéig várható átszerződők alig egyharmada döntött eddig. Ám a nagy roham még csak most várható, így valószínű, hogy a biztosítót váltók tavaly 360-400 ezresre becsült száma idén tovább növekedhet.

2005-ben a netrisk.hu oldalon november 29-én, egyetlen napon 12 ezren faxolták el alkuszi megbízásukat, a kampány utolsó napján három és félszer többen kötöttek szerződést, mint a nyitónapon, azaz november 2-án.

Nem a legolcsóbb a legjobb

Míg korábban a biztosítót váltók legtöbbje a legolcsóbb ajánlatot választotta, idén egyre nagyobb számban kötnek az árversenyben második, harmadik, sőt negyedik helyen lévő társasággal új szerződést. A MÁV például az esetek 31%-ában a legalacsonyabb díjat ajánlja, a megkötött szerződésekből mégis csak 13%-kal részesedik.

Bizonytalanság a biztosítóegyesületekkel

Ennek az lehet az oka, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének határozata alapján a MÁV csak decembertől köthet új szerződést, azzal a feltétellel, hogy a november 15-16-án lefolytatott vizsgálat pozitív végeredménnyel zárul.

Hasonló cipőben jár a Közlekedési Biztosító Egyesület, amely az egyesületekkel szembeni általános bizonytalanság miatt veszíthet ügyfeleket. A másik ok, hogy az ügyfelek félnek a tavaly oly sokat hangoztatott póttagdíj-fizetési lehetőségtől, pedig ez már nem szerepel a KÖBE alapszabályában.

Jönnek a nagyok

Úgy tűnik, az ügyfeleket már az is érdekli, mit kapnak a pénzükért, illetve félnek az apró betűtől, és a nagyobb társaságok felé húznak. Tavaly az interneten megkötött szerződések fele jutott a MÁV-ra, míg a piacvezető társaságok (Allianz, Generali) az új szerződésekből 1% alatt részesedtek.

Idén egyértelmű nyertesek a biztosító részvénytársaságok, azok közül is az Uniqa eredményei kimagaslóak. A Netrisknél az Uniqa Biztosító áll a legjobban, 16%-ot visz. A tavaly novemberi eredményéhez képest az Aegon 6,4-szer, az Allianz 21,5-szer jobb eredményre számíthat.