Váltás, évente egyszer

Nem tűnik túl demokratikus megoldásnak, de a kötelező biztosítást csak évente egyszer, novemberben mondhatja fel, és december 31-ig kötheti újra az ember (kivéve persze, ha eladja az autót). Az új díjtételek csak október 30-án lesznek nyilvánosak, a kötelezőt kínáló cégek és egyesületek 2007-es árait két országos napilap közli (a Magyar Nemzet és a Népszava), illetve az Interneten is elérhetők lesznek.

Aki jobb minőségű szolgáltatást, kedvezőbb díjakat vagy bármi mást remél a váltástól, november 1-től teheti meg az ehhez szükséges lépéseket. Elsőként fel kell mondani a még élő szerződést, ami írásban megy és november utolsó napjáig túl kell esni rajta.

Kell a bónuszigazolás

Faképnél hagyott biztosítónk búcsúzóul köteles kiállítani a kártörténeti igazolást, másik nevén bónuszigazolást, ami egyértelművé teszi előéletünket. A legkevesebb kárt okozók Bonus 10, a legtöbb ártatlan autót lezúzók Malus 4 kategóriában vannak. Ha a szerződéskötés után 90 napon belül nem csatoljuk ezt az igazolást, akkor automatikusan a legmagasabb összegekkel sújtott, M4-be utalnak, ahonnan csak egy negyedév elteltével léphetünk ki a bónuszigazolás bemutatásával. Nyitányként mindenki automatikusan az alapdíjas A0-ban kezd.

Ha a legutolsó pillanatra hagyjuk a felmondást, akkor is marad még egy teljes hónapunk, hogy újrakössük a biztosítást. Ha időben meglépünk mindent, 2007. január elsején másnaposan, de új kötelező biztosítással a zsebünkben kanalazhatjuk a lencsét.