Hamarosan ismét felpörög gépjármű-felelösségbiztosítási piac, hiszen október végéig kell közzétenni a társaságoknak a 2007-es évre vonatkozó tarifáikat. Ezt követően lesz módjuk az autósoknak váltani, ha nem tartanak ki a korábbi biztosító cég mellett. A szabályok szerint november 30-ig lehet lemondani egy biztosítást, majd az ügyfeleknek decemberben kell megkötniük az új szerződésüket a választott partnerrel.

A Világgazdaság által megkérdezett Rácz István, a Biztosítás.hu ügyvezető igazgatója szerint az átlagos díjemelések mértéke megegyezhet a tavalyival (három-öt százalék), mint ahogy az átlagos megtakarítási összege is a tavalyi húszezer forint körül alakulhat.

Viszont idén a kormányzat megszorító intézkedései nyomán már ez az összeg is több autótulajdonost ösztönözhet váltásra. Ezért az előzetes várakozások szerint akár 400-500 ezren is válthatnak, a tavalyi 300 ezerrel szemben.

2006-ban minden negyedik autós, aki új biztosításra váltott, internetes alkuszcéget vett ehhez igénybe, a piaci szereplők szerint ezen a téren is növekedés várható, úgy vélik a kötések egyharmada online zajlik majd.

Ez azonban nemcsak az internet terjedésének köszönhető, hanem a biztosítók is ennek használatára ösztönzik az autótulajdonosokat. Tavaly egyes biztosítók 5-30 százalékos kedvezményt ajánlottak online kötés esetére, idén várhatóan még szélesebb lesz a kedvezmények kínálata.

A biztosító társaságok többször jelezték már, hogy a gépjármű-felelösségbiztosítási üzletág önmagában nem jó üzlet, legföljebb nullszaldós. Viszont az ehhez társuló biztosítási szolgáltatások bevételt hoznak a cégeknek, például a cascót a legtöbben ugyannál a cégnél kötik meg, ahol a kötelezőjüket is fizetik.