A 28 napos kaland során a résztvevők Bangkokból indulnak, majd északnak fordulva a szomszédos Laosz párába burkolózott hegyei között, illetve a Mekong-menti dzsungelben küzdenek meg az időjárással, a sárral, az őserdővel és a kitűzött extra feladatokkal.

A csapatokat alkotó tizenhat férfi és két nő összesen 4000 kilométert tesz meg négy országon és két kontinensen keresztül. Kalandos körülmények között próbálják ki navigációs képességeiket, kitartásukat, felkészültségüket. Az utolsó Camel Trophyk szellemében, a G4 Challenge sem csupán az autózásról szól, a résztvevőknek kerékpáron, kajakon is bizonyítaniuk kell, de a sziklamászásban és más extrémsportokban való jártasság is jól jöhet a sikeres részvételhez.

Május elején a csapat átkel az óceánon és a kihívás harmadik szakaszát Brazília zsúfolt tengerpartján, Rio de Janeiróban kezdik meg. Ezután jön a túra legnehezebb része, hiszen Bolíviában az Andok 4000 méter feletti hegyeit kell meghódítaniuk.

Összesen 134 darab különféle Land Rover modell vesz részt valamilyen formában a kalandban. Délkelet-Ázsiában az új 4,4 literes V8-as Range Rover Sporttal és a háromajtós, 2.5 literes V6-os Freelanderrel autóznak majd a versenyzők, míg Dél-Amerikában tájain a szintén 4,4 literes 3-as Discoveryket használják majd.

A tizennyolc fős csapat összetétele is színes, az indulók közt van tűzoltó, orvos katonai kiképző és grafikus is, akik már korábban megkezdték a felkészülést, így várhatóan sikerrel veszik a nehézségeket.