A Nissan Motor Co., Ltd. bejelentette, hogy a Volvo haszonjármű részlege megvásárol a Nissan Diesel Motor Co., Ltd.-ben birtokolt 19 %-os részesedéséből 13 %-ot. A megvásárolt 40 millió részvény 111,2 millió fontos (42,7 milliárd forint) áron cserélt gazdát. A Nissan Diesel dízelmotorok mellett nehéz és középkategóriájú tehergépkocsikat is készít. A Volvo eddig csak a nehéz tehergépjárművek piacán volt érdekelt.

Ezen túl a szerződés értelmében a Volvo jogot nyert arra, hogy a következő négy évben megvásárolja a Nissan által birtokolt további 6 százalékot is. A megállapodást Tokióban írta alá Carlos Ghosn, a Nissan és Leif Johansson, a Volvo elnök-vezérigazgatója.

“Az elmúlt négy év során a Nissan Diesel üzleti teljesítményében fordulat állt be”, nyilatkozta Carlos Ghosn. “Bízunk benne, hogy a Volvo a jó időpontban a megfelelő partner a Nissan Diesel számára, és segítséget nyújt a hosszú távon nyereséges üzletmenet kialakításában” folytatta Ghosn.

A megegyezés csak a kezdet, a két cég a jövőben a kínai haszonjárműpiacon is szeretne együttműködést kialakítani. A Nissan Motor 2003 óta 50 százalékos tulajdonosa a Dongfeng Motor Co. Ltd.-nek, amely Kína legnagyobb teherautó-gyártója, évi 170 000 darabos termeléssel. ” A Nissan folytatja a kínai autópiacon megkezdett jelentős beruházásokat. A Volvóval megkezdett jelen kooperációtól azt várjuk, hogy a Dongfeng még versenyképesebb és nyereségesebb lesz a haszonjárműpiacon.” – mondta el a téma kapcsán Ghosn.