Robogóteszt: Piaggio Typhoon X – Mindenevő 1

Robogóteszt: Piaggio Typhoon X - Mindenevő

A Typhoon név bizonyára sok robogózónak ismerősen cseng, mivel már a kilencvenes évek óta jelen van a piacon és minimális változtatásokkal hozza a tőle elvárt teljesítményt. Ez számokban mérve 5,3 lóerő, ami az erősebb robogók közé pozícionálja a Piaggio kedvező áru kétkerekűjét.

75 kilogrammos tömegével a gép a könnyebbek közé tartozik, így összesítésben fürge városi közlekedési eszköznek bizonyult. Külsőre nem tartozik a legdivatosabbak közé, a design talán már kissé divatjamúlt, leginkább az aranyos jelzőt lehetne rá elsütni.

Ami a Typhoont első pillantásra megkülönbözteti hagyományos társaitól, az a szokásosnál magasabb, ballonos gumiabroncs. Ezzel nő egy picit a hasmagasság, ami magával vonzza azt is, hogy nem ez lesz a sportos robogóra hajtók kedvence. Ezenkívül viszont szinte bármilyen célra megfelel.

Kanyarban még ezzel a gumival is stabil marad a kicsike, normál tempónál egyáltalán nem tűnnek fel a magas oldalfalú gumi negatív tulajdonságai. 191 centivel és 85 kilogrammos “teherrel” is könnyen felveszi a városi ritmust, a 60-at simán, a 70-et kicsit nehezebben, de bőven eléri. A lábtér elég, a kormány vagy a kulcs pedig teljesen kifordított kormánynál se ért a térdemhez.

A műszerfalon a kilométeróra mellett egy analóg összkilométer- és benzinszint-mutatót, valamint egy digitális órát találunk. A többi a szokásos helyén: önindító jobb oldalt, duda, lámpa, index bal oldalt.

A motorra egyébként nem jellemző a magas fordulatszámon pörgő, visító motorhang, visszafogott motorzaj mellett nyújtja azt, amire kitalálták. Már városi forgalomban is érezhető, hogy a hagyományos robogókkal szemben egy kátyú vagy úthiba, esetleg egy vasúti kereszteződés meg sem kottyan neki, a gumi jótékonyan segédkezik az egyenetlenségek elnyelésében.

A magasabb gördülési zaj cseppet sem zavaró, ugyanis bukóban kizárólag a motort lehet hallani. Erősebb fékezéskor érezni lehet az első gumi deformálódását, de ez a megszokási periódus után cseppet sem zavaró.

Elöl szép Brembo tárcsafék, hátul dobfék dolgozik és könnyedén lassítja a filigrán termetű Piaggiot. A fékkarok talán egy picivel lehetnének puhábbak, hogy a lányoknak se legyen kényelmetlen, de ez is inkább csak megszokás kérdése.

Ugyan a Typhoon nem krosszmotor vagy enduro, de gumija és hasmagassága tökéletesen alkalmassá teszik arra, hogy akár hepe-hupás földúton is elközlekedjünk vele. A gumik meglepően jó tapadást találnak a homokos talajon is, talán ilyen körülmények között képes a legnagyobb örömet nyújtani a Typhoon.

Extrák is vannak ám a motoron, egy szatyorakasztó valamint egy teljes méretű bukósisaktartó személyében. Utóbbi a tágas és kényelmes ülés alatt fekszik, nyitására egy külön zár szolgál. Zárni kevésbé egyszerű, sokszor feleslegesen csapkodjuk és nyomkodjuk, csak akkor záródik le, ha ráülünk.

Mindent összevetve a Typhoon tökéletes választás lehet azoknak, akik egy olcsó de sokszínű robogót szeretnének vásárolni maguknak vagy csemetéiknek. A telken, a belvárosban, vagy a közértig ugyanolyan jól használható, a ballonos abroncsok egyértelműen több előnyt rejtenek, mint hátrányt.

Műszaki adatok – Piaggio Typhoon X
Műszaki adatok – Piaggio Typhoon X
Motor
Motortípus: léghűtéses, 2-ütemű, egyhengeres
Lökettérfogat (ccm): 49,4cc
Max. teljesítmény (LE): 5,3
Keverékképzés: karburátor
Indítási rendszer: elektromos
Fék/felni Első fék: Brembo tárcsafék, Ø 190mm
Hátsó fék: dob, Ø 110mm
Első/hátsó gumiméret: 120/90 R10
Méretek
Hosszúság/ Szélesség/ Magasság (mm): 1820/700/1085
Ülésmagasság (mm): 810
Saját tömeg (kg): 75
Üzemanyagtank kapacitás (liter): 5,5
Ár (forint): 339 000