Péntektől Budapest Rali 1

Péntektől Budapest Rali


Péntektől Budapest Rali 2

Hyundai WRC a Budapest Ralin

Michna Ottó és Papp György új autóval mutatkozik be a Budapest Ralin. A korábban Opellel és Subaruval is induló pilóta Angliából bérli a Hyundai Accent WRC EVO 3-ast. Bár a koreai gyár már korábban kivonult a világbajnokságból, az autó fejlesztése nem állt le teljesen, így ez az autó is újabb szoftverekkel bír.

580 newtonméteres forgatónyomatékát hatsebességes szekvenciális sebességváltón és három aktív differenciálváltón keresztül viszi az útra a kétliteres turbómotor. Idén a magyar bajnokságban még hátralévő három aszfaltos futam mellett két murvás versenyen is indul a csapat, az egyik egy román bajnoki, a másik a világbajnokság szardíniai futama lesz.


A 18. Nemzetközi Michelin-Budapest Rallye – a MOL Kupákért a korábbiaknál is látványosabb lesz a nézők számára. Az aszfaltos pályákon zajló verseny prológja ismét az Újpesti rakparton kerül megrendezésre, ahol tavaly igen nagy számban jelent meg nézősereg. Itt pénteken öt órakor kezdődik a verseny.

Abszolút újdonság viszont a Budapest Sportarénában megrendezésre kerülő szuperspeciál szakasz. A vasárnap délután fél öttől látható szakaszon az Európa-kupára nevezettek indulnak. Külön rajthoz állnak a nagy népszerűségnek örvendő Lada VFTS versenyautók. Érdemes fél kettőre kilátogatni, mert a verseny előtt oldtimer bemutató és verseny is lesz, valamint aszfaltfutóműves quadok szórakoztatják majd a közönséget.

A kétszeres szorzójú futamként induló Budapest Rallye mára tízszeres szorzójú verseny lett és egyre nagyobb támogatást élvez. Ez jól látszik a fővédnökök, illetve a védnökök számán is, mivel az előbbiből 12, utóbbiból pedig 8 van.

Nevével ellentétben a szombati és vasárnapi futamok Salgótarján, valamint Eger környékén lesznek. Akik az Európa-kupára nem neveztek, azoknak szombaton ér véget a verseny.

Bútor Róbert ismét a Super 1600-os Citroën Saxóval indul és ha nyer, magának tudhatja a Super 1600-os bajnoki címet. A C2-es versenyautó nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, így idén biztosan nem lesz váltás a Citroën Total Rallye Teamnél. A P.H. Sport 2005-től vásárol viszont három darab Xsara WRC-t, amelyből egy akár még Bútoréknél is kiköthet majd. Ha Bútornak sikerül bebiztosítani a bajnoki címet már most, akkor nagy valószínűséggel a világbajnokság szardíniai futamán is indulnak.

Várhatóan nyolc WRC lesz ott a Budapest Rali rajtjánál. Igen esélyes a győzelemre Turi Tamás, aki ugyan az utóbbi murvás versenyeken nem volt túl eredményes, de év elején két aszfaltos futamon is győzni tudott. Tagaiék nem indulnak, mivel ők a szintén hétvégén megrendezésre kerülő Finn Ralin mérettetik meg magukat. Szabó Gergő most 13. alkalommal vág neki a Budapest Ralinak, melyet eddig még soha sem tudott befejezni.

Herczig Norbert a veszprémi győzelem után aszfalton is szeretne az elejében végezni, amiben Benik Balázs megakadályozhatja. Vizin László ismét indul az öregecske Corolla WRC-vel, és ezúttal elképzelhető, hogy Angyalfi Károly is egy WRC-vel áll a rajtdobogóra. Új World Rally Cart is láthat a magyar közönség, Michna Ottó egy Hyundai-jal áll rajthoz. A magyarok mellett a cseh Karel Trneny is szeretné megszerezni az abszolút első helyet, Focus WRC-jével.