Következik a Finn Rali! 1

Következik a Finn Rali!


54. alkalommal rendezik meg a Finn Ralit, melynek össztávja idén több mint 1500 kilométer lesz. A 22 gyorsasági szakasz hossza 357,30 kilométer, a gyorsaságik közül a Moksi-Leustu közötti szakasz 40,96 kilométer hosszú lesz. Bár a verseny ötven kilométerrel rövidebb, mint tavaly, de könnyebb semmiképp.

Nagyon jó minőségű, szinte aszfaltszerű murva, rengeteg ugrató, hosszú egyenesek és tempós ötödikes, hatodikos kanyarok várják a versenyzőket. Az átlagtempó jóval száz km/h felett van.

Előző évben Markko Märtin történelmi sikert ért el, amikor nyert a futamon, hiszen tíz év után sikerült ez nem finn versenyzőnek. Előtte Grönholm zsinórban háromszor, Juha Kankkunen kihagyásokkal ugyanennyiszer, Mäkinen pedig öt alkalommal győzött a versenyen.

Ezen a futamon elsősorban a hazaiak az esélyesek, ezért bővültek, illetve változtak a csapatok a futamra. A Citroënnél egy harmadik versenyzőt is bevetnek. Sainz itt győzött már egyszer, de az 14 éve volt, Loebnek Finnországban eddig nem ment, ám idén mindenütt ütős a fiatal francia pilóta. A Pykälistö – Ovaskainen kettősnek adnak bizalmat franciák, akik tavaly még 206 WRC-vel rajtoltak.

A Fordnál ezúttal nem Francois Duval lesz a kettes számú gyári versenyző, hanem a finn Janne Tuohino. Ott lesz a belga pilóta is a harmadik autóban, de csak magának szerezhet pontot.

Tuohino tavaly hetedik lett, de azóta állítólag sokat gyorsult, mivel idén is jóval több versenyt teljesített már fél gyári Fordjával. Märtinra már ráférne egy jó eredmény, mert az utóbbi három versenyen egyetlen pontot sem szerzett.

A Peugeot három finn versenyzővel szeretné végre megszerezni a 307 WRC első győzelmét. Marcus Grönholm és Harri Rovanperä mellett Sebastian Lindholm ül majd gyári autóba. Utóbbi tavaly még privát 206-ossal rajtolt és nyolcadik lett.

A Subarunál semmi különös nincs, marad a megszokott északi különítmény a világbajnok Petter Solberggel és Mikko Hirvonennel. Előbbi tavaly itt ezüstöt szerzett, idén szeretne előrébb lépni, mert a VB összetett pontversenyben kezd leszakadni Loeb mögött.

A Mitsubishinél a Panizzi fivérek és a Sohlberg-Lindström páros próbál majd célba érni és pontokat szerezni. Ismét ott lesz a rajtnál a Skoda is, sőt mindjárt három Fabiát rajtoltatnak. A kormánynál Armin Schwarz, Toni Gardemeister, és az N-csoportos élmenő, Jani Paasonen ül majd.

Harminc körül lesz a WRC-k száma a versenyen, köztük a Tagai testvérek Octaviájával. A WRC-k mellett a Juniorok is rajthoz állnak, nekik ez lesz az évad negyedik futama. JWRC-ből is rajtol legalább 30, így abban a mezőnyben is izgalmas küzdelemre lehet számítani. Tavaly a Suzuki örülhetett az első helynek, és amilyen formában az új Ignisek mennek, idén murván jelenleg ők a legesélyesebbek.


A világbajnokság állása a finnországi futam előtt:

Pilóták (élcsoport):

1. Sebastien Loeb 61 pont
2. Petter Solberg 44
3. Markko Märtin 34
4. Carlos Sainz 34
5. Marcus Grönholm 32
6. Francois Duval 29
7. Mikko Hirvonen 18
8. Harri Rovanperä 14

Csapatok:

1. Citroën: 98 pont
2. Ford 71
3. Subaru 64
4. Peugeot 51
5. Mitsubishi 14

A JWRC állása:

1. N. Bernardi 18 pont
2. G. Wilks 16
3. U. Aava 12
4. P. Andersson 11