Ford mentőautók az utakon

A nyár folyamán 53 Ford Tarnsit és 48 Mercedes Sprinter típusú mentőautóval gazdagodnak a mentőszolgálatok. Ezt követően decemberben további 95 Ford és 69 Mercedes kerül az utakra. A Ford Motor Hungaria hetente hat mentőautót ad, át ennek első “12 fős csapatát” tegnap adta át Kökény Mihály egészségügyi, szociális és családügyi miniszter Dr. Takács Zoltánnak az Országos Mentőszolgálat Főigazgatójának.

2 literes 125 lóerős turbódízel motorral készülnek a mentő Transitok, az erőforrás maximális nyomatéka 285 newtonméter. Azért, hogy az autók csúszós utakon is könnyebben jussanak el céljukhoz, elsőkerék-hajtású modellekre esett a választás.

Magyarországon történik a mentőautók átalakítása, mert teherautó formájában érkeznek az autók hazánkba. Ennek megfelelően ABS-ból (műanyag) és MDF (fa) itthon készül az autó belső burkolata. A padlóra rendkívül ellenálló PVC borítás kerül. A beépített anyagok vízállóak, így könnyen moshatók. Magyar szabadalom alapján készül a mentőautókba a hordágy és a betegszállító szék is. Természetesen felkerültek a kék villogók és sziréna is a felmatricázott autókra.

Az átalakítás után az a prototípust 35 km/h-val falhoz csapták, hogy meg felelnek a beépített alkatrészek az előírásoknak. Fontos ugyanis, hogy 10 g-s lassulás esetén se mozduljanak el a tárgyak. A kiállított modellekbe kiegészítő fűtés is került, amelyhez szükséges a motor üzemelése. Felárért viszont rendelhető állófűtés és légkondicionáló is.