Mit tegyünk, ha ég az autó?
Mit tegyünk, ha ég az autó?

Mit tegyünk, ha ég az autó?

Mit tegyünk, ha ég az autó?

Mit tegyünk, ha ég az autó?
Dallos Tamás tűzoltó főhadnagy szerint a gázüzemű autók nem veszélyesebbek a benzines vagy dízel autóknál
Teljes műszaki arzenál segíti a tűzoltókat a mentésben
A hidraulikus vágóveszítővel percek alatt eltávolítható a tető és az ajtó
Van, hogy csak a tető levágásával lehet hozzáférni a beszorult utasokhoz
Fotó megosztása:
Legtöbbször az autó elektromos rendszerében, vagy az üzemanyag ellátó rendszerben keletkező hiba felelős a tűzért. Ilyen esetek is csak az elhanyagolt, rossz állapotban lévő autóknál fordulnak elő.

Dallos Tamás tűzoltó főhadnagy elmondta, hogy ennek ellenére érdemes autónkban tűzoltó készüléket tartani, bár az személyautóban nem kötelező. Állampolgári kötelességünk segíteni ugyanis, ha bajba jutott autóst látunk. Szinte mindegy, hogy milyen tűzoltó készüléket választunk, habbal vagy porral oltót. Mérettől függően a tűzoltó készülékek ára 5 és 40 ezer forint közötti.

A kézi készülék azonban csak kezdődő tüzek eloltására alkalmas, ha már lángokban áll az autó, ne kíséreljük meg saját kézzel eloltani a tüzet, inkább hívjuk a tűzoltókat. Tűz esetén a legfontosabb az emberi élet mentése, utána pedig az autó áramtalanítása.

A film és a való élet közti további különbség, hogy míg a moziban az égő autó szinte mindig felrobban, addig a valóságban ez nemigen következik be. Attól sem kell tartanunk, hogy a gázüzemű autó tűzveszélyesebb lenne benzines vagy gázolajos társainál. Dallos Tamás szerint az autógázzal üzemelő autók szinte biztonságosabbak, mint hagyományos tüzelőanyaggal működő társai, mivel a biztonsági előírások sokkal szigorúbbak.

A tűzoltóság beavatkozását azonban nem csak tűz esetén kérik. A közlekedési balesetek két harmadánál a tűzoltók feladata a beszorult sérültek műszaki mentése. A balesetekben jelentősen deformált autókból a sérültek kiszabadítása a legtöbb esetben nem lehetséges kézi erővel.

A tűzoltóautók azonban valóságos mentő arzenállal rendelkeznek. A legtöbb kocsin található hidraulikus vágófeszítő és motoros roncsdaraboló is. Az utóbbi tulajdonképpen egy flex, ám ezt autón ritkán vethetik be, mivel az utasokban is kárt tehet. Főként épületbe bejutáskor használják a roncsdarabolót. A hidraulikus vágófeszítő is tökéletesen alkalmas egy autó ajtajainak és tetejének eltávolításához. A nagy nyomással működő vágófeszítővel néhány perc alatt kabrió készíthető egy limuzinból.