Idén 38-ik alkalommal rendezik meg Spanyolország aszfaltos rali futamát, a Katalán Ralit március 21 és 24 között. A valódi verseny március 22-én pénteken kezdődik. A három nap alatt a versenyzőknek összesen 1949 kilométert kell megtenniük, amiből összesen 395 km a speciálszakaszok hossza. Mindhárom nap 6-6 gyorsasági vár a pilótákra, az első napon a gyorsaságik hossza 177, a második nap 112, a harmadik nap pedig 106 km.

2001-ben a Peugeot-s Auriol futott be elsőként a célba, második a szintén Peugeot-val versenyző Panizzi lett, harmadikként pedig a Mitsubishis Mäkinen haladt át a képzeletbeli célvonalon.

Felfokozott izgalommal készül a Citroën az idei Katalán Ralira, mivel tavaly itt debütált a csapat új versenyautója. 2001-ben a Katalán Rali első két napján nagyon jól szerepelt a Citroën mindkét autója, ám a második nap végén Puras kiesése, a harmadik nap pedig Bugalski büntetése hervasztotta le a kedélyeket.

A pilóták idei sorrendje három futam után: első helyen Grönholm (Peugeot) áll 18 ponttal, a második helyen áll Makinen (Subaru) és Panizzi (Peugeot), akik egyaránt 10 ponttal rendelkeznek.

Negyedik helyezett a Fordos Carlos Sainz, aki a héten szenvedett súlyos balesetet. Sainz már jól van, bár nyakmerevítőt kell viselnie. Navigátora, Luis Moya nem állhat rajthoz a hétvégi viadalon, mivel két bordája eltört. Sainz és Moya 15 éve versenyez együtt, így Sainznak különösen nehéz lesz majd az új navigátorral, a szintén spanyol Marc Marti-val indulni. Várhatóan Moya az áprilisi Ciprus Ralin térhet vissza.

A rali világbajnokság negyedik futamán rajthoz állnak a Junior WRC pilótái is. Nekik a spanyolországi futam lesz a második idén. A korábban Super 1600 néven futott kategóriában François Duval áll az élen. Rosszul kezdődött az év MG Rover számára, hiszen az év első futamán, a Monte-Carlo Ralin az autót kormányzó Gwyndaf Evans összetörte az MG ZR-re épített versenyautót. A Katalán Ralin már új versenyautóval indul Evans. Bár külsőleg az MG ZR EX258 alig tér el a korábbi autótól, mégis teljesen új fejlesztés.

A futamról mindhárom nap összefoglalót ad a VIASAT3. Pénteken 23:30-kor, szombaton 22:30-kor, vasárnap pedig 23:40-kor kezdődik a félórás műsor. A Katalán Rali teljes összefoglalóját egy héttel később, március 30-án, szombaton 19:10-kor, a SPORTváltó után tekinthetik meg.