Rover TCV – Nem mosógépszállító 1

Rover TCV - Nem mosógépszállító

A jelenlegi elegáns formáktól egészen eltérőek a tanulmány vonalai. A brit dizájnban mindig volt valami egyedi. Tipikusan brit autónak tartják a Rover 75 limuzint, amelyet eleganciája miatt olasz formatervezők egy csoportja a világ legszebb autójának választott. A Rover TCV (Touring Concept Vehicle, magyarul túraautó-tanulmány) karosszériája azonban egészen más. Formáját élek határozzák meg, kifejezetten robusztus autó.

A koncepcióautó leleplezéséhez használt leplet ötletesen a csomagtérben elhelyezett mosógép üstjébe gyűrték. Meglepő módon a mosógép az ülések lehajtása nélkül is elfért, pedig a kombitanulmány teteje erősen lejt. A csomagtérfedél azért hajtható rá a gépre, mert a csomagtér padlója extrém mély. Ez annak köszönhető, hogy a poggyásztér padlója kivehető és lejjebb rakható. A csomagtér azért is lehet ilyen mély, mert nincs pótkerék. Helyette defektesen is járóképes abroncsokon gördül az autó. A hátfal alsó része kibillenthető.

A TCV célja, persze nem az volt, hogy a legkényelmesebb mosógépszállító jármű váljon belőle. Eleganciát, jó vezethetőséget és kitűnő használhatóságot kíván használójának nyújtani. A hátsó három ülés önállóan lehajtható az első utasüléssel együtt. A háttámlák asztalként is használhatók. 3,1 méteres tárgyak szállíthatók a beltérben az első utasülés ledöntése után. A hátsó középső ülés helyére hűtőt, számítógépet és szórakoztató elektronikai berendezéseket lehet rögzíteni.

Jelenleg semmit sem tudni a TCV hajtásláncáról. Marcona külsejéből és a megcélzott sokoldalúságból az fakadna, hogy összkerékhajtással is létezzen.

A TCV (még) tanulmány, de tervezésénél szempont volt a szériagyárthatóság is. A koncepcióautó jövője ezért bizakodásra ad okot.

Rover jelenleg energiái legnagyobb részét a 25-45 típuscsalád leváltójának szenteli. Emellett azonban van szabad kapacitás a cégen belül, a Genfi Autókiállításra pedig egyet meg is valósítottak az ötletek közül.