Az Opel ITEZ (Internationales Technisches Entwicklungszentrum – nemzetközi műszakifejlesztő-központ) részlegénél hat gigászi teljesítményű szuperszámítógépet helyeznek üzembe a közeljövőben. Egyet ezek közül már használatba is vettek a mérnökök. Segítségükkel törésteszteket szimulálnak és légellenállási vizsgálatokat végeznek. Másodpercenként 500 milliárd művelet elvégzésére képes a rendszer, így egy összetett kérdés elemzése is megvalósulhat másnap reggelre, míg a szintén nem korszerűtlen elődnek még két napra volt szüksége ugyanehhez.

A berendezést az IBM szállítja, az IBM eServer pSeries 690 Regatta súlya 1,2 tonna. A gépnek 32 darab 1,3 gigahertzes processzora van. Az adatokat 96 terabájtos mágnesszalagos adattárolón archiválják.

Az Opel az autóiparban az elsők között használt nagyteljesítményű Cray szuperszámítógépet autói fejlesztéséhez. Számítógéppel csökkenthető a méregdrágán elkészíthető prototípusok száma. A szimulációkkal nyert ismeretek természetesen nem helyettesítik a valós nyúzópróbákat és törésteszteket. Egy gép soha nem tud beszámolni arról, milyen érzés lehet az Opel Speedstert nagy gázzal visszakapcsolva, szerpentinen fölfelé keresztbe állítani.