A Saab modellek megújulásának következő állomása 2002 Detroit, ahol is a svéd gyártó egy újabb tanulmányautót mutat be. Hosszú éveken keresztül alig mutatott be tanulmányautót a Saab, ám a januárban megjelenő 9-3X fél éven belül már a második lesz.

A Frankfurtban debütált 9X kupéhoz hasonlóan a 9-3X is kupé karosszériát kap, ám filozófiája teljesen más lesz. A jövőre bemutatkozó alsó középkategóriás Saab, a 9-3-as alapjaira épül majd az új tanulmányautó, ám összkerékhajtást kap és hasmagasságát is megemelik egy kissé. A Saab szerint az új koncepció egy igazi crossover (két kategória közötti) lesz.

A Saab 9-3X-et ugyan az a Michael Mauer vezette design-csapat tervezi, akik a 9X tervezésében is részt vettek, így nem véletlen a két autó közötti hasonlóság. A 9-3X-re is jellemző többek közt a hármas tagolású hűtőrács, középen a Saab emblémával. A 9X és 9-3X ívelt formáit korábban más Saabokon még sosem lehetett látni.

A General Motorshoz tartozó svéd gyár tervei szerint az elkövetkező hat év alatt minden évben egy újabb tanulmányautót mutatnak be.