Lincoln Mark IX kupé koncepcióautó 1

Lincoln Mark IX kupé koncepcióautó

Az amerikai limuzinokat jellemző luxus az Mk IX megalkotásánál is elsődleges szempont volt. A kényelemre hangolt belsőben könnyen áttekinthető, szimmetrikus műszerfal található. Közvetett megvilágítást kapnak a metszett üvegből készült műszerek. A navigációs rendszer információit egy a középkonzolban elhelyezett képernyő jeleníti meg. A rendszer különlegessége, hogy a használaton kívüli kezelőszervek a középkonzolba simulnak és gombnyomásra hívhatók elő.

A Lincoln Mark IX hossza 526, szélessége 195 centiméter. Magassága 142,3 centiméter. Hatalmas az autó 309,5 centis tengelytávja. Mark Hutchins, a Lincoln Mercury elnöke, elmondta, hogy bárhol és bármikor adnak is el egy Lincolnt, a márkához az időtlen formatervezés, a simogató kényelem és a nyugodt erő fogalma kell hogy kapcsolódjon. “Egy Lincolnnak elsősorban is kifejezetten és egyértelműen amerikainak kell lennie.”-tette még hozzá.

A következő években a Lincoln formatervezése az Mk IX-cel kijelölt irányba fog haladni. – nyilatkozta Gerry McGovern, a Lincoln formatervezési igazgatója. Az orrészen a hagyományos Lincoln hűtőrács mellet kettős xenon-fényszóró található. Az autó teljes hosszában krómkeret fut végig az övvonalon. Érdekes megoldás, hogy távirányítással hívhatók elő a süllyesztve szerelt alumínium kilincsek. 22 (!) colos könnyűfém kerekeket szereltek a Mark IX-re, elöl 275/45/R22, hátul 295/40/R22-es gumikkal. Hátulnézetből a markáns négyszögletes duplakipufogó határozza meg az összképet. Kétféle bőr borítja a belső teret. A belső bőrkárpitozás cseresznyepiros és úgynevezett “Marlboro vörös” kombinációja polírozott fém felületekkel kelt luxusautó-érzést. Az ülések egy a huszadik század közepéről származó klasszikus amerikai karosszéket idéznek.

A Lincoln célja, hogy limuzinjainak 60 év feletti vevőkörét megfiatalítsa. Ennek egyik első lépése a Lincoln Navigator terepjáró bevezetése volt. Két évvel később, 1999-ben a Jaguar S-Type testvérmodelljét, a Lincoln LS sorozatot mutatta be a cég. A Lincoln a Jaguarral együtt a Ford luxusmárkáit tömörítő PAG (Premier Automotive Group) tagja. Town Car modelljével jellemzően a Lincoln adja az Egyesült Államok elnökének hivatali limuzinját, bár a mostani elnök, George W. Bush a General Motors-hoz tartozó Cadillac-et választotta.