Az egységes matricarendszer tavaly januárjában került bevezetésre. Ettől az időponttól kezdve csak autópálya matricával lehet közlekedni az M1-es és M3-as autópályán. A tavalyi év tapasztalatairól készült előterjesztés kapcsán merült fel a matricarendszer esetlegese eltörlése. Szakmai körökben azért szorgalmazzák az egységes matrica eltörlését, mert az M1-es autópálya korábban épült szakaszain a matrica ellenőrzése nincs megfelelően megoldva. Bár a szaktárca 2003-ig, az M7-es fizetőssé válásáig, nem javasolta a jelenlegi matricarendszer megváltoztatását, szakmai körökben úgy vélik, hogy a kérdés még napirenden van.

Az M5-ös autópályát az AKA (Alföldi Koncessziós Autópálya) Rt. üzemelteteti az, egységes rendszertől külön. Jelenleg nem tudni, az esetleges változtatás érinti-e az M5-öst. Itt a teljes autópálya két szakaszán egy utazás díja személyautóval 660+1650 forint.

2000-ben az eladott matricákból való bevétel csaknem nettó kilencmilliárd forint volt, ami az üzemeltetés és a fenntartás 90 százalékát fedezte. Személyautóknak idén 23 000 forintba kerül az éves matrica az M1-esre és az M3-asra, a heti matrica ára 1 400 forint, a havi pedig 2 500 forint.