A Palmer Designs megalkotta a világ leggyorsabb lakóautóját. A projekt egy 1977-es GMC Kingsley lakóbusszal és azzal a céllal indult, hogy felhívja a figyelmet a Charcot-Marie-Tooth betegségre (CMT). A GMC 200 km/órával hasított a sebességrekordok Mekkájában.

CMT

A Charcot-Marie-Tooth betegség öröklődő, érző- és mozgatóidegek polyneuropathiával járó megbetegedése. Genetikai háttere nagyon összetett, számos génhiba okozhatja a betegséget, ezért komoly diagnosztikai kihívást nyújt az orvosoknak és a molekuláris biológusoknak. Magyarországon közel 4000 érintett beteget feltételezhetünk.

A polyneuropathia esetén több ideg egyidejű érintettsége áll fenn. A betegség tünetei közt szerepel az izmok fogyása és gyengülése, az ínreflexek csökkenése vagy kiesése, érzékelési zavar (a tapintás vagy a fájdalom érzése csökken az érintett bőrterületeken, sötétben bizonytalanabb járás), illetve különböző ortopédiai elváltozások (gerincferdülés, magas rüszt, kalapácsujj). A tünetek típusosan a végtagok legtávolabbi pontjain jelennek meg először, majd fokozatosan terjednek felfelé. A betegség súlyossága széles skálán mozog, és családokon belül is eltérhet. A betegség általában fiatal felnőtt korban kezdődik, de megjelenhet bármely életkorban. – Forrás: Semmelweis.hu

Az egyedülálló lakóautót Dennis McCarthy és Luke Richards építette. A Kingsley-t 8,2 literes Chevrolet Ram V8-as motorral szerelték fel, amely 700 lóerőt teljesít. A hajtáslánc-módosítások listáján találunk nitróbefecskendezést, MSD-7AL gyújtásvezérlő egységet és egy CBR nagy kapacitású hűtőt.

Itt a világ leggyorsabb lakóautója 1

A lakóautót légrugózással, első és hátsó bukókerettel, valamint Ridetech Air Ride kompresszorral is felszerelték . A nagy sebességről történő lassítást mind a hat keréken TSM fékek biztosítják. Az ablakokat a súlycsökkentés érdekében műanyagból készítették, a karosszériát pedig fehér festékkel kezelték. Az aerodinamikai módosítások közé tartozik az alacsonyabb első lökhárító és oldalsó küszöbök.

Itt a világ leggyorsabb lakóautója 2

Így sikerült, hogy a GMC Kingsley lakóautó kategóriájában rekordsebességet tudott elérni, pontosan 121,5 mérföld/órát, amely átszámítva közel 200 km/óra.

A jármű nemrég talált új gazdára a Facebookon, 95 000 dollárba került (32 millió forint).

Itt a világ leggyorsabb lakóautója 3

Itt a világ leggyorsabb lakóautója 4