Újabb járattal bővül május 14-től a fővárosi nosztalgiajáratok köre. A Deák Ferenc térről minden hétvégén közlekedő N19-es mellett havonta egyszer az N18-as nosztalgiajárat is közlekedik a Szent János Kórház és a Csóka utca között. Ezen a hétvégén a rajongók kedvencével, a híres Bengáli villamossal lehet utazni.

Újabb nosztalgiavillamos indul Budapesten 1

A korábban Budapesten is közlekedő, de az elmúlt évekig a vidéki nagyvárosok jellemző típusú villamosa az FVV „Bengáli” 1233-as pályaszámú villamos, amelyet most hétvégén kipróbálhatnak a fővárosban. Az N18-as járat havonta egyszer közlekedik majd: május 14-én, június 11-én, július 9-én, augusztus 13-án, szeptember 10-én és október 8-án. Ezen a járaton a Bengáli villamos mellett később pótkocsis nosztalgiavillamosok is feltűnnek.

Újabb nosztalgiavillamos indul Budapesten 2

A Bengáli típus első járművét 1961-ben építette meg Budapesten a Fővárosi Villamos Vasút (FVV) főműhelye, saját tervek és koncepció alapján. A gyártást később átvette a MÁV Debreceni Járműjavítója, illetve a Debreceni Közlekedési Vállalat is. Összesen 181 ilyen favázas járművet helyeztek üzembe a gyártás közel két évtizede alatt. A típus Budapestről 1983-ban tűnt el, Debrecenben, Miskolcon és Szegeden viszont a legutóbbi időkig közlekedett.

Újabb nosztalgiavillamos indul Budapesten 3

A Bengálit eredetileg a BKV helyezte üzembe 1233-as pályaszámon, majd 1983-ban értékesítették a Debreceni Közlekedési Vállalatnak, és hosszú évekig ott közlekedett. Jellegzetes morgó hangja és lomha mozgása miatt a bengáli tigrisre utaló becenevet kapta. Budapestre történő visszaérkezése után a BKV alaposan felújította ezt a villamost, így ez lett az egyik legkedveltebb jármű a budapesti nosztalgiaflottában.

A nosztalgiajáratokat nosztalgia vonal- vagy napijeggyel lehet igénybe venni.