Az üzemanyagárak horribilis emelkedésen mentek keresztül. Amikor tíz évvel ezelőtt letettem a kamionos jogsimat, akkor egy liter gázolaj 12-13 koronába került, mostanában pedig akár 28-30 koronát (kb. 1000 forint) is elkérhetnek ugyanennyi mennyiségért, ami több mint a duplája. Ez egyszerűen őrület!” – fakadt ki egy videójában a Trucker Cassie néven futó svéd kamionos influenszer, akinek már több mint 100 ezer feliratkozója van. Hozzátette: a fuvarozóknak és a felhasználóknak nemcsak magát az üzemanyagot kell kifizetniük, hanem a rajta lévő adókat is. (Cikkünk születésekor 24-25 svéd koronába, vagyis átszámítva 862-900 forintba fájt egy liter dízel.)

Véleménye szerint a svédek többsége Facebookon háborog a magas üzemanyagárak miatt, mert van akinek a hobbijáról, van akinek pedig már egy távolabbi városban található munkahelyéről kell lemondania emiatt. Úgy látja, hogy az emberek egyre frusztráltabbak emiatt. A skandináv országban a fizetések nem követik az egyre dráguló életszínvonalat, éppen ezért szerinte egyre többen kétszer is meggondolják, érdemes-e autót fenntartaniuk.

A kamionok és traktorok többsége még mindig dízelüzemű, ezért az üzemeltetők számára nincs már alternatíva, mint megvenni ennyiért az üzemanyagot. „Éppen ezért nagyon sok fuvarozási cég működése ellehetetlenül, mert nem tudják ezt kigazdálkodni, így végül eladják a kamionjaikat” – jegyezte meg a svéd kamionos lány. Trucker Cassie arra is felhívta a figyelmet, hogy a legtöbb fuvarozó kénytelen áthárítani a növekvő üzemanyagárakat az ügyfeleikre, ami végül hatással van a létfontosságú termékek, így például az élelmiszerek, vagy a ruházati árucikkek áraira is.

A kamionos lány esete a drága üzemanyaggal 1

Nagyon sok farmer Svédországban szenved amiatt, hogy lépést tudjon tartani az emelkedő üzemanyagárakkal. Ők csak akkor tudnak nekünk élelmiszereket termelni, amíg van mivel megtankolniuk a traktorokat” – hangsúlyozta a svéd kamionoslány. Trucker Cassie szerint a politikusok minden választás előtt megígérik, hogy csökkentik az üzemanyagok árát fél koronával (átszámítva 17-20 forint). „De az előrejelzések szerint fél éven belül 50 koronába kerülhet egy liter gázolaj Svédországban. Mennyit számít akkor fél koronányi csökkentés?” – teszi fel a kérdést a kamionoslány.

Trucker Cassie szerint a környezetbarát üzemanyagként számon tartott HVO-t sem választják már annyian, mivel az is jelentősen megdrágult Svédországban. Jelenleg 29-30 svéd koronát kérnek el literenként a hidrogénezett növényi olajból készült üzemanyagért a skandináv államban, tehát a fuvarozók számára valóban olcsóbb alternatívát jelent a gázolaj a HVO-nál.