Jövőre új, könnyű teherbírású elektromos teherautó gyártása indulhat el Lengyelországban – adta hírül a lengyel kamionos szakportál, a 40ton.net. Az újdonság a lengyel Grupa Zasadához köthető, amely korábban a Jelcz teherautók és Autosan buszok forgalmazásával foglalkozott. A könnyű teherbírású áruszállítóról már közzé is tették az első információkat és képeket. Ezek alapján elmondható, hogy a lengyelek lényegében egy bevált recepthez nyúltak. Vagyis a főegységek egy olyan vezető járműgyártótól érkeznek, amely egyelőre nincs annyira jelen a lengyel, vagy a közép-európai piacon, a hajtásláncot viszont helyi cég fejleszti. 

A jelek szerint az újdonság az Isuzu N-széria (eredetileg Elf) hatodik generációs változatának fülkéjét és alvázát használja, amely egyébként 2014 óta van a piacon. A Grupa Zasada két partnert vont be az új lengyel teherautó fejlesztésébe, így a felépítmény biztosan a Star 266-os teherautók modernizálásával ismertté vált helyi Autobox nevű cégtől fog érkezni. (A jármű orrán egyébként ennek a cégnek a logója látható.)

B-kategóriával is vezethető ez az új teherautó 1

Várhatóan merev falú dobozos, illetve ponyvás felépítmények is rendelkezésre állnak majd az új lengyel teherautó esetében. A másik partner a varsói Ennovation Technology lesz, amely a jármű elektromos hajtásláncát fogja szállítani. Ezzel kapcsolatban jelenleg annyit lehet tudni, hogy várhatóan 245 lóerős villanymotorral fogják szerelni, az egy feltöltéssel megtehető hatótáv pedig 250 kilométer lesz az újdonság esetében. 

B-kategóriával is vezethető ez az új teherautó 2

Az új elektromos teherautóból kétféle – 3,5 és 4,25 tonna – össztömegű változat gördülhet le a gyártósorról. Ez azt jelenti, hogy a legkönnyebbet akár B-kategóriás jogosítvánnyal is lehet majd vezetni. Az újdonság legalább 1 tonnányi áru szállítására lesz alkalmas. A szériagyártásban készülő új e-teherautók értékesítését a Grupa Zasada fogja végezni Lengyelországban. A külföldi forgalmazás részletei még nem ismertek, de nincs kizárva, hogy idővel más uniós tagországokban is kapható lesz ez a könnyű teherbírású elektromos teherautó.