A belga Van Hool jövőre több fontos évfordulót ünnepelhet: egyrészt 75. éve lesz annak, hogy bemutatkozott az első Van Hool márkájú autóbusz, másrészt pedig 2022-ben már a 40. évbe lép a belga cégnél az emeletes buszok gyártásának története. Ebből a szempontból kifejezetten kuriózum, hogy a vállalat a napokban leleplezte a 2022-es modellév egyik nagy meglepetését, a TDX25E emeletes autóbuszt, amely összesen 69 utas szállítására alkalmas. Az alsó szinten 18, a felső szinten pedig 51 darab kényelmes, bőrborítású ülést szereltek be. 

Az újdonságról egyelőre nem tettek közzé részletes technikai adatokat, annyi azonban bizonyos, hogy bár nagyon hasonlít európai társára, a modellt mégis lényegében az észak-amerikai piacra szánták. A TDX25E a Van Hool szerint egy feltöltéssel 500 kilométer tud megtenni, vagyis az USÁ-ban és a Kanadában kapható elektromos turistabuszok szegmensében mindenképpen jó pozícióból indulna. Érdekesség, hogy az autóbuszt a konkurens Daimler kezében lévő, ámde az amerikai Proterra által fejlesztett akkumulátorokkal szerelték. 

Igazi meglepetést villantott a belga buszgyártó 1

Nem ez az első elektromos távolsági busza a Van Hoolnak, 2020-ban mutatták be ugyanis a CX45E típusú e-turistabuszt. Azt a járművet 648 kWh kapacitású akkumulátorcsomaggal gyártják és egy feltöltéssel 300 kilométert lehet vele megtenni. Ebből a modellből eddig 22 darabot adtak el a tengerentúlon, forgalmazását kissé megakasztotta a közlekedési társaságok pandémia miatti takarékoskodása. A TDX25E emeletes elektromos busz kifejlesztéséhez természetesen a CX45E modellel kapcsolatos tapasztalatokat is felhasználták. 

1982 óta gyártunk emeletes buszokat. 14 évvel ezelőtt pedig leszállítottuk az első emeletes autóbuszunkat az Egyesült Államokba. És most pedig bemutathatjuk a tisztán akkumulátor-technológiás autóbuszokat ezen a piacon, ahol sehol máshol nincs akkora igény az emeletes buszokra, mint az Egyesült Államokban. 40 év alatt a Van Hool összesen 3500 darab emeletes buszt értékesített a Föld mintegy 19 országában. Szeretnénk, ha ez a siker folytatódna” – hívta fel a figyelmet Filip Van Hool, a Van Hool vezérigazgatója. 

Az amerikai piacon a Van Hool forgalmazója az ABC Companies, amellyel eddig több mint 11 ezer autóbuszt sikerült eladni az Egyesült Államokban a belga buszgyártónak.