Tromsø a Sarkkörön túl, Norvégia északi részén található. A városka arról híres, hogy itt van a világ legészakibb sörfőzdéje. Az időjárását viszont valószínűleg nem sokan zárnánk a szívünkbe. Norvégia nyolcadik legnagyobb városában ugyanis még júliusban is csak 13-15 Celsius-fok van átlagban. Télen pedig a -20 fok sem ritka, hóból pedig annyi van, hogy gyakran a két méter magas hóbuckák sem számítanak ritka látványnak. Mégis, most ez tekinthető ideális helyszínnek egy e-teherautó tesztelésére. 

Mint ismeretes, Norvégia az elsők között döntött úgy Európában, hogy áttér az elektromos hajtású járművekre. Nincs ez másképpen a haszonjárművekkel sem. Éppen ezért gőzerővel zajlik a skandináv országban az e-teherautók tesztelése. A folyamat új fejezethez érkezett, amikor a norvég posta (Posten Norge) egy olyan Scania disztribúciós feladatokra fejlesztett teherautót helyezett forgalomba, amely egy feltöltéssel 250 kilométert tud megtenni. A jármű a működéshez szükséges áramot a merev felépítmény alatt található 300 kWh összteljesítményű akkumulátorcsomagból nyeri. 

Ezért vitték a Sarkkörön túlra ezt a tűzpiros Scaniát 1

Az újdonság a norvég főváros, Oslo és Tromsø között szállítja a levél- és csomagküldeményeket. Mivel ez körülbelül 1600 kilométeres távot jelent, ezért a teherautónak mindenképpen meg kell állnia egy-egy gyorstöltésre. A két város közötti útvonal emelkedőkben és lejtőkben egyaránt gazdag, így számtalan kihívást jelent az elektromos hajtáslánc számára. Nyilván lesznek olyan szakaszok, ahol alig csökken majd a hatótáv és valószínűleg adódnak olyan részek is, ahol több energiát használ fel a teherautó, ha éppen felkapaszkodik egy meredek szerpentinen. “Szeretnénk látni, hogyan alakul a hatótáv, valamint az üzemeltetési költség egy hosszú, több gyorstöltést is magában foglaló útvonalon” – jegyezte meg Kenneth Tjønndal Pettersen, a Posten Norge sajtóreferense. 

A norvég postánál nem ez az egyetlen elektromos teherautó, amivel próbafutásokat végeznek. A vállalatnál egy piros elektromos MAN eTGM-et, valamint egy JAC e-furgont is tesztelnek. A Posten Norge emellett megállapodást kötött a Volta Trucksszal az akkumulátortechnológiás Zero áruelosztó teherautó teszteléséről.