A Volánbusz átvette az első 10 darab MAN Lion’s City GL A23 típusú csuklós autóbuszát az MAN fóti telephelyén csütörtökön. A járművek annak a 204 darabos flottának az első példányai, amelynek beszerzéséről még tavaly decemberben kötött a megállapodást a Volánbusz flottakezelője, a Volán Buszpark Kft. az MAN hazai hídfőállásával.

Az új járművek a tervezettnél korábban, hamarosan forgalomba állhatnak a helyközi elővárosi vonalakon. A teljes flotta pedig – ugyancsak az eredeti határidőnél korábban – várhatóan augusztus végéig forgalomba állhat a Volánbusz kötelékeiben. A csütörtöki átadón nemcsak az autóbuszok átvételére, hanem a forgalmi és műszaki dokumentáció átadására is sor került, emellett a járművezetők oktatása is megtörtént. 

A Volánbusz új szerzeményei 51 ülő és 55 állóhellyel rendelkeznek és a kihajtható, 300 kg teherbírású rámpának köszönhetően kerekesszékkel közlekedők is utazhatnak rajtuk. Az MAN Lion’s City GL A23-asokat Euro VI besorolású dízelmotorral, nagy teljesítményű klímaberendezéssel, utastéri kamerával, valamint elektronikus utastájékoztató rendszerrel szerelték fel, de utasszámláló berendezéssel is rendelkeznek.

Új csuklós buszok érkeztek a Volánbuszhoz 1

 

Az átadással kapcsolatban dr. Pafféri Zoltán, Volánbusz elnök-vezérigazgatója megjegyezte, hogy ilyen nagyságrendű csuklósbusz beszerzésre nem volt példa az elmúlt 15 évben a Volánbusznál. „Tavaly 90 darab Mercedes-Benz Conecto G típusú járművel kezdődött el társaságunk csuklósjármű-állományának fiatalítása, az említett buszok a budapesti agglomerációban, valamint Győr, Gyula, Székesfehérvár, Szombathely és Zalaegerszeg helyi közlekedésében teljesítenek szolgálatot. A mostani beszerzésnek is köszönhetően 2018 óta összesen 310 csuklós autóbuszt cserélt le vállalatunk, aminek eredményeként a csuklósjármű állomány egyharmada megújul, így átlagéletkoruk 15,5-ről várhatóan 9,5 évre fog csökkenni” – hangsúlyozta a társaság első embere.

Új csuklós buszok érkeztek a Volánbuszhoz 2

A Volánbusz 2018-ban indult jármű-fiatalítási programja keretében eddig 866 új és újszerű autóbusz állt forgalomba. A társaság 2021-ben 1665 jármű beszerzésére indít közbeszerzési eljárást, ezekből – az eljárások sikere esetén – várhatóan közel 700 meg is érkezik az év végéig. A jármű-fiatalítási program eredményeként 2022 végéig a teljes autóbusz-állomány 40 százaléka megújul.