Még a sokat látott rendőrök is megdöbbentek, amikor megnézték egy ukrán rendszámú kamion tachográfját. A vezetési idők megtekintése során ugyanis kiderült, hogy a sofőr 1442 kilométert tett meg tachográf kártya nélkül. Ez azt jelenti, hogy nem tartotta be a kötelezően előírt pihenési időket annak érdekében, hogy elkerülje a büntetéseket, illetve, hogy gyorsabban elérje az úti célját.

A sofőr 22 tonna papírt szállított a Scaniájával, de az nem derült ki az ellenőrzés során, hogy miért volt ennyire sietős a dolga gépkocsivezetőnek. Az egyenruhások Észak-Lengyelországban, Olsztyn városa mellett a S7-es sztrádán állították meg a kamiont. Miután kiderült a turpisság, a sofőr elismerte a bűnösségét. A férfivel szemben a tachográf kártya használatának elmulasztása miatt közigazgatási eljárás elindítását kezdeményezték a lengyel rendőrök és összesen 2 000 zloty-ra, vagyis átszámítva 157 ezer forintra büntették. 

A sofőr viszonylag olcsón megúszta, ugyanis az utóbbi időkben egyre nagyobb és súlyosabb bírságokat szabnak ki a rendőrök a különféle európai országokban, a tachográffal kapcsolatos visszaélésekért. Tavaly például a menetíró készülék machinálásáért fél év börtönt szabtak ki egy kamionosra Spanyolországban. Olaszországban viszont a “hatástalanított” tachográfért vagy vezetőkártya nélküli vezetésért egy kamionsofőr 841 – 3666 euró (841 ezer – 1,1 millió forint) közötti büntetést kaphatnak a renitensek. 

Ilyen esetekben a magyar egyenruhások sem feltétlenül bánnak kesztyűs kézzel a szabálytalankodókkal. Nemrég például az M3-as autópálya Kálmánházi pihenőhelyénél bukott le egy lengyel kamionsofőr a tachográf manipulásával. A rendőrök az elkövetett szabálysértés miatt 800 ezer forintos szabálysértési bírságot szabtak ki helyben, ami hazai szinten is kirívó esetnek számít.