A németeknél jelenleg 3 ilyen teszt is zajlik. A bővítést az A5-ös autópályán hajtják végre Frankfurt vonzáskörzetében. A fejlesztés eredményeképpen Darmstadt felé 12 kilométer, míg Frankfurt irányába pedig 5 kilométer hosszan telepíthetnek felsővezetéket az elektromos kamionok számára. A tervek szerint a munkálatok 2022 végére fejeződnek be, tehát ekkor vehetik majd birtokba a pilot-projektben részt vevő vállalatok az új szakaszokat. 

A Frankfurt déli részén lévő A5-ös autópálya az egyik legforgalmasabb, ezáltal az egyik legszennyezettebb sztrádának számít Németországban. Naponta legalább 135 ezer személyautó és 14 ezer teherautó közlekedik rajta. A felsővezeték hálózat bővítésének köszönhetően növelhető lesz az itt közlekedő hibrid-elektromos nyerges vontatók száma is. A Scania a tervek szerint hét darab új R 450-est állít forgalomba.

Ezen járművek közös ismertetőjegye, hogy pantográffal rendelkeznek, amit akkor engednek ki, amikor a kamionok számára kiépített felsővezeték alá érnek. Mindez teljesen automatikus módon történik, a nyerges vontatók tetején ugyanis szenzorok vannak elhelyezve. Az áramszedők csatlakoztatását követően a jármű hajtáslánca automatikusan átvált a villanymotorra, amely a felsővezetékből nyeri a működéséhez szükséges áramot. Menet közben ugyanakkor a nyerges vontató akkumulátora is töltődik. Mielőtt a kamion elhagyná a felsővezeték hálózatot, a rendszer automatikusan lecsatlakoztatja az áramszedőket. És a nyerges vontató egészen addig az elektromotor hajtja, amíg rendelkezésre áll a megfelelő töltés az akkumulátorban. 

A hét új Scania R 450-es nem egy üzemeltetőnél köt majd ki, hanem több fuvarozó fogja őket használni. Számítások szerint az áramszedős hibrid kamionok gazdaságosabban üzemeltethetők, emellett jóval alacsonyabb CO2-kibocsátással rendelkeznek. Frankfurt mellett jelenleg Lübeck közelében, az A1-es autópályán van használatban ilyen villamosított kamion sztráda. Idén pedig a B462-es úton Baden-Württembergnél kezdődhet meg a hibrid-elektromos Scania kamionok tesztje. A tervek szerint összesen 22 ilyen áramszedős nyerges lesz forgalomban ezen a három helyszínen. 

Kövess minket a Facebook-on!