Elkészült az első mentőautó az elektromos Sprinterből. A jármű a Mercedes-Benz és a német Ambulanz Mobile GmbH együttműködéséből jött létre, utóbbi a felépítmény kialakításáért felelt. A Szász-Anhalt tartományban működő cég az eSprinter sorozatgyártású változatát vette alapul, de az átalakítás során érintetlenül hagyták a jármű hajtásláncát. Ennek megfelelően pontosan akkora hatótávval rendelkezik, mint a sorozatgyártású eSprinterek (120 km). Hajtásáról pedig ugyanúgy 116 lóerős (85 k) villanymotor gondoskodik, amivel 120 km/órás maximális sebességre képes. 

A vezetőfülke kialakítása is megegyezik a szériagyártású változatokkal. Az átalakítás során mindössze a furgon „rakterét öltöztették fel”, alkalmassá téve a betegszállításra a vonatkozó előírások figyelembevételével. A hátsó traktusban megtalálható orvosi eszközök, felszerelések működtetésére külön akkumulátort építettek be, azok tehát nem a hajtáslánchoz tartozó akkumulátorcsomagból nyerik a szükséges áramot. 

Elektromos mentőautóké a jövő? 1

Németországban jelenleg nagy szükség van az újabb esetkocsik beállítására a pandémia miatt. Az új eSprinter Königs Wusterhausen településen állt forgalomba, üzemeltetéséért pedig a Johanniter-Unfall-Hilfe keresztény segélyszervezet felel. Nagy valószínűséggel az elektromos Sprinter mentőautót a jövőben más szervezetek, mentőegységek is kipróbálhatják majd. A Mercedes-Benz és a felépítményező partnerének az a célja ugyanis, hogy tapasztalatokat gyűjtsenek az elektromos mentőautókkal kapcsolatban. 

Az esetleges visszajelzéseket folyamatosan gyűjtik és ha szükséges, akkor módosítanak rajta a sorozatgyártás elkezdéséig. Az Ambulanz Mobile GmbH ugyanis Európa-szerte forgalmazni szeretné az elektromos Sprintert. 

Kövess minket a Facebook-on!