A PSA-konszern által gyártott közepes méretű furgonok “villanyosítása” az Opel e-Vivaróval indult áprilisban, majd a sort a Citroën ë-Jumpy és Peugeot e-Expert folytatta. Szerdán pedig a Toyota bejelentette, hogy a kvartett negyedik tagjánál, vagyis Proace Versónál is megjelenik a zéró lokális károsanyag-kibocsátással rendelkező variáns. Az e-hajtáslánc terén nincs meglepetés a testvérmodellekhez képest, így a Toyota vásárlói is kétféle akksikapacitás – 50 kWh és 75 kWh – közül választhatnak. Előbbivel 230, utóbbival 330 kilométert lehet megtenni egy feltöltéssel.

A Proace Verso Electric hajtásáról a Vivaróban megismert 136 lóerős (100 kW) villanymotor gondoskodik, amely 260 newtonméteres maximális forgatónyomaték leadására képes. Végsebessége elektronikusan korlátozott, azért még így is 130-as tempóval lehet vele repeszteni az autópályán.

Újabb zöld rendszámos játékos a nagycsaládos autók között 1

Az akkumulátor a padlólemez alatt kapott helyet, így nem csökkenti sem az utastér, sem pedig a csomagtér méretét. A kínálatban háromféle hosszúságú – Compact (4,6m), Medium (4,95 m) és Long (5,30m) – Proace Verso található, amelyek 280, 640, illetve 1060 literes csomagtérrel rendelkeznek. Az utastérben a modellváltozattól függően 5-8 utas foglalhat helyet. Hasznos teherbírása egy tonna, de az 50 kWh teljesítményű akksival szerelt változatnál extraként 1,2 tonnára növelhető a terhelhetőség.

Az akkumulátorokra nyolc év vagy 160 ezer kilométeres garanciát kínál a Toyota. A furgont alapból 7,4 kW-os, egyfázisú, fedélzeti töltővel kínálják, de extraként 11 kW-os egységgel is rendelhető. 100 kW-os gyorstöltő használata esetén a kisebb akksival szerelt változat 30 perc, a nagyobbal gyártott pedig 45 perc alatt tölthető fel.

Újabb zöld rendszámos játékos a nagycsaládos autók között 2

A Proace Verso Electric többféle felszereltségi szinten lesz elérhető. Ezek között van a Combi, a Shuttle, valamint a magasabb komfortot kínáló Family, illetve a VIP is. A leendő vásárlók olyan extrák közt válogathatnak, mint a 7 colos multimédia-érintőképernyő, a DAB-rádióvétel, a fűtött ülések, az automatikusan behajló tükrök, az elektromos kézifék, a kulcs nélküli nyitás, illetve az automata klímaberendezés és a műholdas navigáció. A modellhez kínált vezetéstámogató rendszerek között pedig megtalálható  a közlekedésitábla-felismerő asszisztens, az első és hátsó parkolóradar, a 180 fokos tolatókamera, valamint a gyalogosérzékeléssel kiegészített ütközésre figyelmeztető rendszer.

Újabb zöld rendszámos játékos a nagycsaládos autók között 3

A Proace Verso Electricre várhatóan érvényesíthető lesz a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezménye is, értékesítése 2021 márciusában indulhat. 

Kövess minket a Facebook-on!