Egy lengyel kamionsofőr meglepő üzenetet kapott Rotterdamban (Hollandia), amit egy rövid levél kíséretében elküldött a Trans.info portálnak. A gépkocsivezető szerint az eset akkor történt, amikor leparkolt egy olyan helyen, ahol nem volt tilos megállni a kamionoknak, hogy kivegye az egy órás pihenő idejét. A férfi úgy döntött, hogy alszik egyet, azonban 15 perccel később a rendőrség egy papírt helyezett el a szélvédőjén, az ablaktörlő alatt. 

A holland rendőrség logójával ellátott papíron 14 nyelven, köztük lengyelül, magyarul és hollandul volt olvasható a fülkében alvásra vonatkozó tilalom. A rendőrség tájékoztatása szerint ezért 149 eurós, vagyis átszámítva legalább 53 ezer forintnak megfelelő büntetés jár Hollandiában. A kamionsofőrt alkalmazó fuvarozási cég jogi képviselője felvette kapcsolatot a holland rendőrséggel, hogy kiderítse, kaptak-e büntetést és ha igen milyen jogcímen. 

Kemény üzenetet tettek egy kamion szélvédőjére 1

Forrás: Trans.info

Andrzej Guszczyński szerint egyelőre nem tudni, pontosan mekkora büntetéssel kell a sofőrnek szembenéznie. A szakember szerint elképzelhető, hogy egyes, Europort-övezetben fekvő kerületek szankciókat vezettek be. Az uniós szabályok szerint a kamionsofőröknek csak a heti pihenőidőt nem szabad a kabinban tölteniük. Elviekben ezt a rendelkezést a holland hatóságoknak is figyelembe kellene venniük, azaz nem büntethetnék a kamionsofőrt az egyórás pihenő idő fülkében való eltöltésért. 

Hollandia egyéb iránt már 2018 óta bünteti, ha valaki a heti pihenő idejét a fülkében tölti. Ezért akár 1500 eurós, vagyis félmillió forintnak megfelelő bírság is járhat. 

Kövess minket a Facebook-on!