A Vezesst minderről a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) tájékoztatta, amelynek képviselői az Innovációs és Technológiai Minisztériummal (ITM) folytattak szakmai egyeztetést a témában. Ennek során világossá vált, hogy a szaktárca is támogatja a rendszer bevezetését magyar fuvarozók piaci pozíciójának megőrzése és az ágazat újraindítása érdekében. 

Mint ismeretes a közúti digitális engedélyellenőrési rendszer (BIReg) bevezetését azért szorgalmazza az érdekképviselet, mert ezáltal lehetővé válna a hazai piacon szabálytalanul tevékenykedő külföldi fuvarozók kiszűrése és távol tartása. A nem megfelelő engedélyekkel rendelkező külföldi fuvarozók ugyanis súlyos károkat okoznak ennek az iparágnak. A közúti személy- és áruszállítás pedig a koronavírus járvány óta amúgy sincsen reménykeltő helyzetben. 

Érsek István közlekedési hatósági ügyekért felelős helyettes államtitkár arról is tájékoztatta az MKFE-t, hogy a BIReg informatikai fejlesztése jól halad és várhatóan szeptemberben elkezdődhet a gyakorlati tesztelés. Mindamellett az ITM elkészítette a rendszer bevezetéséhez szükséges jogszabály módosítás tervezeteket is. A BIReg a tervek szerint januárban kezdi meg éles működését, az azt megelőző időszakban pedig fokozzák a fel- és lerakóhelyek adminisztratív ellenőrzését.

Az egyeztetések során az is világossá vált, hogy a szaktárca jelenleg is keresi  a mobilitási csomag hátrányos hatásait csökkentő megoldásokat. A közös cél egy olyan új hazai szabályozás megalkotása, amellyel enyhíthetőek az uniós rendelkezések káros következményei, és elkerülhető a magyar vállalkozások drasztikus piacvesztése a “cross trade”, vagyis a más tagállamok között végzett fuvaroknál.

Szintén fontos fejlemény a hazai fuvarozók számára, hogy  jelenleg előkészületben van Magyarország csatlakozásának előkészítése a CMR Egyezmény, elektronikus fuvarlevélről szóló kiegészítő jegyzőkönyvét (e-CMR) aláíró országokhoz, ami komoly segítséget jelenthet a vállalkozásoknak, egyebek mellett azzal, hogy egyszerűsíti a fuvardíjak elszámolásának adminisztrációját, ezzel csökkenti a teljesítések, kifizetések idejét.

Kövess minket a Facebook-on!