A Scania ezzel sikeresen teljesítette korábban kitűzött célkitűzését, hogy 2020-ra a teherautók és buszok összeszereléséhez használt elektromos áram teljes mértékben megújuló forrásból származzon. Az utolsó üzem, ahol végrehajtották az átállást, az az argentínai Tucumánban található egység volt, ahol ezentúl egy szélerőmű farm fogja biztosítani az üzem működéséhez szükséges elektromos áramot. 

“Idén nagyon sokat dolgoztunk azért, hogy meg tudjuk valósítani célunkat. Az elektromos áramot ipari üzemeinkbe immáron olyan minősített partnerektől kapjuk, akik vízenergiából, napenergiából, vagy szélenergiából állítják elő az elektromosságot” – jegyezte meg Leif Borgstedt, a Scania energiagazdálkodásért felelős szakembere.

A Scania tíz gyártóüzemmel rendelkezik, ezek közül három Svédországban, kettő Hollandiában, egy-egy gyár pedig Argentínában, Brazíliában, Finnországban, Franciaországban és Lengyelországban található. Ezen üzemek együttes energiafelhasználása eléri az évi 450 ezer megawattórát. 2019-ben a svéd gyártó összesen 91700 teherautót, 7800 autóbuszt és 10200 ipari és hajómotort gyártott.

A megújuló energiaforrásból származó áramra történő átállás 33 ezer tonnányi szén-dioxiddal csökkenti a Scania éves karbonlábnyomát. A södertaljei székhelyű gyártó nem kíván itt megállni, a jelenlegi tervek alapján 2025–re megfelezné karbonlábnyomát, ami a Scania által gyártott járművek károsanyag-kibocsátásának drasztikus csökkentésével.

Kövess minket a Facebook-on!