Irán még a kilencvenes évek közepén vásárolt Oroszországtól három Kilo osztályú (Project 877EKM) tengeralattjárót. Azóta kettő már kiesett a szolgálatból, a videó alapján pedig úgy tűnik, a harmadik sem bírja a vizet, mivel szárazföldön, kamionokkal vontatva kell szállítani két kikötő között. 

Ez nem épp egyszerű feladat, hiszen az orosz vas 2350 tonnát nyom, 74 méter hosszú és 9,9 méter magas. Ezért két külön, egyedi tréler kell a szállításához, összesen 88 kerékkel ellátva. Ennyi abroncson már megfelelően oszlik el a tömeg, de így se fér bele a hiba, ha ez a rakomány megbillen, akkor vakarhatják a fejüket a helyi szakemberek, hogyan hozzák újra mozgásba. 

Csendes, veszélyes dízelek

Az 1980-as évek elején megjelent, a NATO megnevezés szerint Kilo, majd a későbbi Továbbfejlesztett Kilo (Improved Kilo) néven elhíresült Project 877 és Project 636 osztály tagjait elsősorban tengeralattjárókkal és felszíni hajókkal szemben folytatott hadviselésre készítették fel.

Ezek a dízel-elektromos hajtással rendelkező  tengeralattjárók főként a parthoz közelebbi, viszonylag sekély vizekben vannak igazán elemükben

A Kilókat jelenleg a világ legcsendesebb tengeralattjárói között tartják számon.

Ezen tulajdonságuk egyrészt a hajótörzs akusztikailag kedvező kialakításából, másrészt a csendes meghajtásból származik. Erre még jelentős mértékben rátesz a hajótörzset kívülről borító speciális, kettős szerepű gumiborítás.