A finn Sensible 4 hardverével és szoftverével felszerelt Toyota járművek biztosítanak sofőr nélküli tömegközlekedési szolgálatot a dél-norvégiai Ski városában, jelentette be a Ruter oslói tömegközlekedési vállalat és a Holo nevű dán mobilitási szolgáltató.

A hosszú közleményből nem derült ki, hogy a Toyota milyen gépjárművekkel vesz részt a projektben, az viszont igen, hogy a finn partner, a Sensible 4 kifejezetten a skandináv környezeti adottságokat figyelembe véve fejlesztette ki önjáró technológiáját. A kedvezőtlen időjárási körülmények, mint a havazás, az eső és a köd ugyanis általában nagy problémát jelentenek az önvezető autók számára, a Sensible 4 szoftver megoldása ezzel szemben mindenféle időjárásban és környezetben lehetővé teszi az önvezetés használatát.

A finn vállalat ezzel párhuzamosan Helsinkiben is útjára indított egy hasonló projektet; itt a koreai Muji vállalat Gacha nevű mikrobusza (fenti videónkon), a kínai Dongfeng által biztosított kisbusz, valamint egy Renault Twizy vesz részt a koronavírus-járvány miatt utasok nélkül zajló kísérletben.

 

Nyitóképünkön a Toyota többcélú, önjáró elektromos gépkocsija, a rugalmasan variálható e-Paletta látható.