Valódi ritkaságnak számít ez az LO 2501 típusú autóbusz, amely 1968-ban gördült ki az egykori NDK-s üzem, a Robur gyárkapuján. A modell kétségkívül az LO 2500-as széria első darabjai közül való, amit csak 1973-ig gyártottak, jellegzetes. Érdekessége, hogy míg a LO 2500 busz cápaszájas hűtőmaszkkal készült, addig a LO 2501 már jóval kommerszebb kialakítást kapott.

A kéttónusú retrós fényezéssel ellátott busz a maga módján fényűzően tágas utastérrel rendelkezik, amire csodálkozva tekinthet vissza korunk embere, aki alapvetően a Crafterekből és Sprinterekből kialakított kisbuszokhoz szokott. Utasterében jobb oldalon szimpla ülések, bal oldalon pedig kétszemélyes ülőalkalmatosságok állnak rendelkezésre. A székeket alapvetően rozsdabarna tónusú kárpittal vonták be, de a retrós érzés jegyében fejtámláik bőrborítást kaptak.

Mindössze 1200 kilométer van ebben a Roburban 1

A jármű összesen 20 utast tud egyszerre szállítani, a szellőzés viszont kissé nehézkes rajta, mert nincsenek elhúzható ablakok, a bent ülők csak a tetőszellőzőkből vagy az oldalsó ajtók befelé billenthető kis ablakain bejövő levegőtől remélhetnek némi felfrissülést. A tervezők ennek ellenére mégis igyekeztek adni a kényelemre: mai szemmel már egyenesen luxusnak számít, hogy a sofőr mellett ülő utasnak külön ajtaja van, míg a többi utazónak az első tengely mögött lévő széles, kifelé nyíló ajtó áll rendelkezésre. A rádió és a kiegészítő fűtés természetesen elmaradhatatlan része a Robur fedélzeti komfortjának.

Mindössze 1200 kilométer van ebben a Roburban 2

Mindössze 1200 kilométer van ebben a Roburban 3

Az 5,2 tonna össztömegű kis Robur hajtásáról 3345 köbcentiméteres, 70 lóerős benzinmotor gondoskodik, amelyhez 5 sebességes kézi váltó csatlakozik. A képek tanúsága szerint az erőforrást többnyire megkímélte a rozsda, és a jármű még mindig működőképes. Német tulajdonosa szerint a busz menetkész, ő eddig összesen 200 kilométert tett meg vele probléma nélkül. Azért némi szerénységgel hozzáteszi, hogy a kis Robur ugyan kiváló állapotnak örvend, de a használat jeleli természetesen látszanak rajta.

A most 52 éves Roburt 16 900 euróért, vagyis átszámítva közel 6 millió forintért árulják az Automobile.fr és a Reezocar.com nevű oldalon.