Dániában  nemrég egy kamionparkolóban 16 kamiont ellenőriztek egy razziában, amelyben összesen 249,5 ezer dán koronás, vagyis átszámítva több mint 11 millió forintos bírságot szabtak ki. Az ellenőrzés alá vont teherautókból nyolc járműnél találtak szabálytalanságokat, közülük hat kamionra kerékbilincset is tettek, hogy ne tudjanak tovább haladni. 

A szabálytalanságok között a legenyhébb egy útdíjjal kapcsolatos visszaélés volt, az egyik kamionos ugyanis 16 napon keresztül nem fizetett útdíjat. Hét esetben pedig a kabotázs-szabályok megsértése miatt szabtak ki büntetést a 40ton.net szerint. Mint ismeretes a skandináv ország kormánya bő két héttel ezelőtt nyújtott be egy jogszabály tervezetet, miszerint az országban tevékenykedő külföldi székhelyű cégeknek a dán minimálbérrel megegyező mértékű fizetést kell adniuk sofőrjeiknek. Ez leginkább a kelet-európai fuvarozókat érinti a bérkülönbségek miatt. 

A szabályozás életbelépéséről kapcsolatban azonban eddig nem sokat lehetett hallani, még a Nemzetközi Közúti Fuvarozási Szervezet (IRU) honlapján sem lelhető fel erről friss információ. A tervezetben ugyanakkor tetemes, 4700 eurós, vagyis 1,5 millió forintos büntetés szerepelt a kabotázs szabályok megsértésére vonatkozóan. Az új szabályok szerint ugyanakkor a Dániában vállalt kabotázs-fuvarokat regisztrálniuk kell a dán hatóságoknál a külföldi fuvarozóknak. 

A razziában három esetben pedig azért szabtak ki bírságot, mert a sofőrök a fülkében töltötték a 45 órás pihenőidejüket. Mivel nem hagyták el a kabint, ezért ezt a munkaidő-szabályozás megsértéseként értelmezték.