Az Egyesült Királyságban nemrég sikerült rekordot felállítania egy cseppfolyósított földgázzal (LNG) hajtott Iveco Stralisnak. A nyerges vontató Londonból indulva a kb. 50 kilométer hosszú Csalagúton keresztül jutott el Madridba, tankolás nélkül. Ez azt jelenti, hogy teli tankkal 1728 kilométert tett meg az LNG-s kamion, ami 128 kilométerrel több, mint amire gyárilag hivatalosan képes. Mindez 228 eurós, vagyis 72 ezer forintos üzemanyag-megtakarítást jelent a dízelhez képest.

Nyilván a környezetvédelmi szempontok sem elhanyagolandók. A Stralis NP ezen a téren sem teljesít rosszul. Egy dízeles változathoz képest 90 százalékkal kisebb nitrogén-dioxid-kibocsátással rendelkezik, emellett 99 százalékkal kevesebb szilárd részecskét ereget a levegőbe. Szén-dioxid-kibocsátása ugyanakkor nem számottevően alacsonyabb, hiszen csak 15 százalékkal kevesebb CO2 hagyja el a kipufogóját, de biogázzal üzemeltetve ez az érték akár 95 százalék is lehet, ami már jóval előnyösebb lehet bolygónk számára.

A teljes út alatt a 460 lóerős gázmotorral szerelt jármű átlagfogyasztása 22,6 kg/100 km volt és Angliában sűrű autópályás forgalommal, Franciaországban pedig erős oldalszéllel kellett számolni. Spanyolországban pedig az emelkedőkkel tarkított utak állították kihívások elé a Stralis NP-t. A legjobb útvonal érdekében a Michelin által fejlesztett, internet alapú MyBestRoute alkalmazást használták, mely már minden új Stralishoz elérhető.

Tavaly már volt az Iveconak egy hasonló akciója. Akkor egy 400 lóerős motorral szerelt Stralis NP-vel 1437 kilométert sikerült megtenni egy tankkal az angliai John O’Groats és a Land’s End között.