Széles Gábor, az Ikarus elnöke a Magyar Hírlapnak adott interjújában azt mondta, hogy az Ikarus idén nyáron kötött vegyesvállalati szerződést a kínai Yinlong autóbuszgyártó céggel.

“Az Ikarus gyártókapacitását évi háromezer autóbuszra alakítjuk ki, ebből ezret a hazai, kétezret pedig a külföldi piacokra szánunk” – mondta Széles. “A mostani kapacitásunk ilyen mennyiségre még nem alkalmas, bár jövőre jelentős fejlesztések lesznek.”

“Ez a házasság azért jó az Ikarus számára, mert nagyobb ipari háttérbázissal rendelkezünk, így közösen megjelenhetünk olyan piacokon, ahová önerőből nem tudnánk visszatérni. A Yinlong évente százezer autóbuszt gyárt, ebből hatvanezer elektromos meghajtású jármű.”

“Olyan buszt fejlesztettünk ki közösen, amellyel versenyképesek lehetünk az unióban, az európai nagyvárosokban hamarosan konkrét közbeszerzési tenderek is megjelennek.”

Széles arról is beszélt, hogy a hét végén Teheránban ír alá megállapodást az iráni féllel kétezer Ikarus autóbusz szállításáról. Az első kétszáz itthon készül, a többit az iráni partner szereli össze.