Tegnap rendezték meg az V. Nemzetközi Ikarus Találkozót a németországi Hoyerswerdában. A Freundeskreis Ikarus, magyar nevén az Ikarus Baráti Kör által szervezett eseményre Magyarországról is érkeztek látogatók. Hazánkból egy olyan Ikarus 256-os vett részt az eseményen, mely korábban az FKF tulajdonában volt. Az autóbusz a saját lábán ment ki Németországba.

Csodaszép Ikarusok sereglettek össze Németországban 1

Indulásra készen. Fotó: Huber Csaba.

Az eseményen összesen 41 Ikarust csodálhattak meg az érdeklődök, köztük számtalan ritkaság volt látható, így például egy német rendszámú Ikarus 630-as távolsági busz is. A résztvevők nem csak lefotózhatták a matuzsálemeket, hanem akár ki is próbálhatták azokat a hagyományosnak tekinthető fotótúrák keretében. Az Ikarusok mellett két korhűen felújított Barkas B1000-rest kisbuszt, valamint egy Škoda 706 RTO típusú buszt és az egykori keleti blokkban gyártott autókat is meg lehetett tekintetni. A fiatalabb buszok sorát egy Csepel-alvázas Ikarus E98-as gazdagította, melyet a mátyásföldi Ikarus Egyedi Autóbuszgyárban gyártottak.

A kiállított járművek kitűnő állapotban voltak, mintha tegnap gördültek volna ki a gyárból” – jegyezte meg a Vezess érdeklődésére Huber Csaba, aki a fentebb említett magyar rendszámú Ikarus 256-os fedélzetén utazott ki Németországba. “A rendezvény látogatottsága nagy volt, jól láthatóan sok német szívét dobogtatták meg ezek a koros szépségek. Ez leginkább a napközben közlekedő körjáratokon volt érzékelhető, ugyanis mindegyik magas kihasználtsággal közlekedett” – tette hozzá Csaba.

Csodaszép Ikarusok sereglettek össze Németországban 2

A 200-as család tagjai is szép számmal képviseltették magukat a rendezvényen. Fotó: Thomas Müller

Ehhez hasonló nagyszabású Ikarus esemény szeptember 2-án lesz, Polgáron, melyre Lengyelországból is jönnek majd vendégek. Természetesen ahogy illik, ők is saját kezűleg felújított Ikarusszal érkeznek majd.