Oroszország minden világuralomra törő hadvezér mumusa. A Föld egyhatodán elterülő hatalmas, sokszínű ország elfoglalásának kudarcát az elnyúló utánpótlási vonalak, a nehéz  terep, és a kegyetlen, cudar tél okozza. Ezzel nehéz vitatkozni, ám azt is el kell ismerni, hogy az oroszok mindig készen állnak a hívatlan vendégek fogadására. Éhezhettek milliók az országban, eshetett térdre a gazdaság, a hadiipar fejlesztése mindig is elsődleges cél volt, és ennek köszönhetően technikai szempontból egyedi, érdekes gépek szolgálnak a seregben. Most ezek közül gyűjtöttük össze a tíz legkeményebbet.

ATOM harci jármű - Az orosz fegyverkezés nem csak a múltba  révedésről szól, a négytengelyes újdonságot a franciákkal közösen fejlesztik. Lövege 120-140 töltényt lő ki percenként, akár hat kilométeres távolságra, végsebessége 100 km/óra hatótáv egy feltöltéssel 750 km

ATOM harci jármű – Az orosz fegyverkezés nem csak a múltba révedésről szól, a négytengelyes újdonságot a franciákkal közösen fejlesztik. Lövege 120-140 töltényt lő ki percenként, akár hat kilométeres távolságra, végsebessége 100 km/óra hatótáv egy feltöltéssel 750 km

UAZ-469 - Talán senkinek sem kell bemutatni az orosz hadsereg közelmúltjának alapvető terepjáróját, mivel a típust a Magyar Néphadsereg is rendszeresítette az 1970-es években. Megküzd a legnehezebb tereppel is, és könnyen irányítható, ha pedig javítani kell egy nagykalapács is megteszi.

UAZ-469 – Talán senkinek sem kell bemutatni az orosz hadsereg közelmúltjának alapvető terepjáróját, mivel a típust a Magyar Néphadsereg is rendszeresítette az 1970-es években. Megküzd a legnehezebb tereppel is, és könnyen irányítható, ha pedig javítani kell egy nagykalapács is megteszi.

Felfújható katonai járművek - Na jó, ezeket legfeljebb a szél fújja el, mégis itt a helyük, mert a hadviselésben fontos szerepet játszanak, és az egyik legnagyobb gyártójuk az orosz Rusbal. Rendelhetünk tőlük kamu repülőt, hangárt, radarállomást, amelyek műholdról megtéveszthetik az ellenséget. És nincs nagyobb győzelem, mint ha egy olcsó orosz lufira lőnek el egy több milliós rakétát.

Felfújható katonai járművek – Na jó, ezeket legfeljebb a szél fújja el, mégis itt a helyük, mert a hadviselésben fontos szerepet játszanak, és az egyik legnagyobb gyártójuk az orosz Rusbal. Rendelhetünk tőlük kamu repülőt, hangárt, radarállomást, amelyek műholdról megtéveszthetik az ellenséget. És nincs nagyobb győzelem, mint ha egy olcsó orosz lufira lőnek el egy több milliós rakétát.

IMR-3M - A takarítás orosz nagymestere 1980 óta szolgálja a sereget. Alapja egy T-90-es tank, de nem a 840 lóerő miatt érdekes a jármű, hanem a 8 méter magasra kinyújtható 2 tonna teherbírású kanál, illetve az orrára szerelt tolólap miatt. Ha erélyesen kell bekopogni valahová, ez a megfelelő eszköz!

IMR-3M – A takarítás orosz nagymestere 1980 óta szolgálja a sereget. Alapja egy T-90-es tank, de nem a 840 lóerő miatt érdekes a jármű, hanem a 8 méter magasra kinyújtható 2 tonna teherbírású kanál, illetve az orrára szerelt tolólap miatt. Ha erélyesen kell bekopogni valahová, ez a megfelelő eszköz!

GAZ-2975 Tigr, avagy az orosz Hummer. Az 5,5 tonnás páncélozott terepjáró megfelel a modern hadviselés kihívásainak, orrában amerikai dízelmotor (Cummins) dolgozik és termel 215 lóerőt, hogy az összkerékhajtású terepjáró bárhova el tudja juttatni személyzetét.

GAZ-2975 Tigr, avagy az orosz Hummer. Az 5,5 tonnás páncélozott terepjáró megfelel a modern hadviselés kihívásainak, orrában amerikai dízelmotor (Cummins) dolgozik és termel 215 lóerőt, hogy az összkerékhajtású terepjáró bárhova el tudja juttatni személyzetét.

ZIL-135 - A nyolckerekű Zil nem a legnagyobb, legerősebb orosz, de kétség kívül a legkeményebb. Az 1960-as években fejlesztett katonai tehergép több fronton is bizonyított, két 6,9 literes V8-as motorja szinte bárhova eljuttatta a katonákat, akik izibe kilőhették a 16 BM27-es rakétát.

ZIL-135 – A nyolckerekű Zil nem a legnagyobb, legerősebb orosz, de kétség kívül a legkeményebb. Az 1960-as években fejlesztett katonai tehergép több fronton is bizonyított, két 6,9 literes V8-as motorja szinte bárhova eljuttatta a katonákat, akik izibe kilőhették a 16 BM27-es rakétát.

Progvev-T - Csak az orosz hadviselés furcsaságainak köszönhetően nem rohantak le még minket az idegenek. Kémeik ebben a szerkezetben biztos halálos plazmaágyút láttak, pedig ez csak egy T-55-ös tank és egy MIG sugárhajtómű szerelemgyereke. Célja eredetileg aknamezők felszámolása lett volna hő segítségével, de később inkább extrém tűzoltóként vált be

Progvev-T – Csak az orosz hadviselés furcsaságainak köszönhetően nem rohantak le még minket az idegenek. Kémeik ebben a szerkezetben biztos halálos plazmaágyút láttak, pedig ez csak egy T-55-ös tank és egy MIG sugárhajtómű szerelemgyereke. Célja eredetileg aknamezők felszámolása lett volna hő segítségével, de később inkább extrém tűzoltóként vált be

DT30 Vityaz - A föld legzordabb terepén is elboldogul az 1982 óta szolgálatban lévő Vityaz. Szibéria, vagy sivatag, neki egykutya, és mivel kétéltű a folyók sem jelentenek akadályt. Motorja 710 lóerős, és megfelelő terepen képes 90 km/órára gyorsítani a masztodont, ráadásul jó oroszhoz méltóan bármilyen robbanékony üzemanyaggal beéri.

DT30 Vityaz – A föld legzordabb terepén is elboldogul az 1982 óta szolgálatban lévő Vityaz. Szibéria, vagy sivatag, neki egykutya, és mivel kétéltű a folyók sem jelentenek akadályt. Motorja 710 lóerős, és megfelelő terepen képes 90 km/órára gyorsítani a masztodont, ráadásul jó oroszhoz méltóan bármilyen robbanékony üzemanyaggal beéri.

A 10 legkeményebb orosz harcjármű 10

MZKT-79221 A világtörténelem leghatalmasabb tömegpusztító péniszpótlója. A mobil rakétaállás nyolc tengellyel, 700 lóerővel és 80 tonnás teherbírással rettenti el Oroszország ellenfeleit. Az Interkontinentális Topol-M rakéták szállítására 1997-ben kifejlesztett jármű -40 és +50 fok között működőképes.

MAZ 7907 A hidegháború igazi szörnyszülötte a harminc méter hosszú 12 tengelyes rakétahordozó. 220 tonnás tömegbírása elég volt ahhoz, hogy hátára vegye a kor legnagyobb nukleáris rakétáit, mozgatásáról egy 1250 lóerős gázturbina és a minden kereket külön hajtó villanymotorok egysége gondoskodott. Az elkészült prototípusokból csak kettő maradt fenn.

MAZ 7907 A hidegháború igazi szörnyszülötte a harminc méter hosszú 12 tengelyes rakétahordozó. 220 tonnás tömegbírása elég volt ahhoz, hogy hátára vegye a kor legnagyobb nukleáris rakétáit, mozgatásáról egy 1250 lóerős gázturbina és a minden kereket külön hajtó villanymotorok egysége gondoskodott. Az elkészült prototípusokból csak kettő maradt fenn.