Az orosz rendőrség, illetve a Kamaz biztonsági csoportja nemrég egy olyan bűnbandát leplezett le, mely a teherautó alkatrészek lopásával foglalkozott. A csoport a Kamaz gyártmányokhoz tartozó kisebb-nagyobb elemeket, egységeket csempészte ki a Naberezsnije Cselniben található üzemből, majd azokat illegális módon értékesítette alkatrészraktáraknak.

A bűnbandára még május 17-én csaptak le rajtaütésszerűen a helyi rendőri egységekből és a biztonságiakból álló erők. A banda tagjai 23 óra körül éppen egy Kamaz teherautót rakodtak meg az előre összekészített alkatrészekkel és részegységekkel. A nyomozás érdekeire hivatkozva ugyanakkor az oroszok csak most, egy hónappal később közölték a bűnözői csoport felszámolásáról szóló hírt.

A Kamaz azt viszont egyelőre nem tette közzé, hogy pontosan mióta tevékenykedett a bűnszervezet a gyárban, illetve arról sincsenek adatok, hogy pontosan mekkora kár érte a tatárföldi gyártót az alkatrészlopások miatt. Azt viszont biztos, hogy a Kamaz teherautókra egyre nagyobb igény mutatkozik, hiszen a cég már tárgyal egy észak-afrikai összeszerelő üzem felépítéséről.

A Kamaz értékesítése az elmúlt öt hónapban 21 százalékkal nőtt és összesen 10 500 darab teherautót adtak el.