Batmobilra emlékeztető marsjárót lepleztek le nemrég a NASA Kennedy Űrközpontban. A háromtengelyes, magas építésű jármű valószínűleg sohasem fog a vörös bolygón közlekedni, mert mindössze kísérleti darabnak szánták. Ettől függetlenül nem kizárt, hogy a jövő marsjárói így fognak kinézni.

A hét méter hosszú járművet úgy építették meg, hogy alkalmas legyen a sziklás, homokos terepen történő közlekedésre. Felépítése hasonlatos a Földön közlekedő katonai haszonjárművekéhez. Elöl kapott helyet a négyszemélyes legénységi fülke, hátul pedig a teherszállító és labor modul található.

Ezzel a járművel a Marson folytatódhatna a Batman-sztori 1

A Parker Brothers Concepts által épített tanulmány hajtásáról elektromotor gondoskodik, mely egy 700 voltos  akkumulátorból nyeri a működéshez szükséges áramot. A jármű tetejére napelemeket is szereltek, így az energiatároló csomag egyszerűen újratölthető. Hogy pontosan mekkora hatótávval rendelkezhet egy ilyen marsjáró, az egyelőre kérdéses, hiszen a vörös bolygón jóval kisebb a gravitáció, viszont sok helyütt barátságtalan terepen kell elboldogulnia.

A jármű amellett, hogy fontos szerepet játszik a jövő széria-marsjáróinak kifejlesztésében, kiválóan inspirálhatja a fiatal mérnököket a hatékonyabb fejlesztések alkalmazására. A NASA úgy számol, eljön az idő, amikor szükség lesz olyan járművekre is, amelyekkel a Marson élő első telepesek utazhatnak majd.