A Volkswagen Truck & Bus – amely magába foglalja az MAN-t, a Scaniát, a brazil Volkswagen Caminhoes e Onibust, illetve a RIO márkákat – 16,6 százalékos részesedést szerzett a Navistarban. A részvényekért egyenként 15,76 dolláros árat, összesen 256 millió dollár fizetett. A német konszern már tavaly tájékoztatta a sajtót amerikai terveiről, azonban a tranzakció csak most zárult le.

Az együttműködés elsősorban a technikai alkotóelemek és a beszerzések területén jelentkezik. A partnerek már létrehozták a Global Truck & Bus Procurement LLC beszerzési közös vállalkozást, amely azonnal megkezdi működését.

A stratégiai szövetség által a Volkswagen Truck & Bus hozzáférhet a rendkívül fontos észak-amerikai piachoz. A Navistarnak ugyanakkor lehetősége lesz, hogy profitáljon a Volkswagen Truck & Bus fejlett hajtáslánc technológiáiból.

A Volkswagen Truck & Bus számára a partnerség jelentősebb darabszám-emelést is hozhat a gyártásban, mivel az együttműködési lehetőségeket az önvezető járművek, az alternatív üzemanyag technológiák és az összekapcsolhatóság területein is megvizsgálják.