A Ford 13 új elektromos és hibrid járművet tervez piacra dobni, ebből hét modell már a következő öt évben megjelenhet. A környezetbarát járművek fejlesztése érdekében az amerikai konszern 4,5 milliárd dollárt fektet be 2020-ig. Ennek kapcsán bővítik a Michigan államban (USA) található üzemet is, ahol elektromos és önvezető autók is készülnek a jövőben.

A Ford az amerikai Flat Rock üzem bővítésére a korábbi, mexikói üzem (San Potos) felépítésére szánt 1,6 milliárd dollárt használja fel, ennek köszönhetően egy high-tech innovációs központot is létrehozhatnak Michiganben, így megteremtve a lehetőséget az új modellek fejlesztésére.

A közeljövőben az amerikai piacon a népszerű F-150 pick-up és a Mustang hibrid változatának megjelenése várható, míg az európaiak a Transit Custom hibrid változatának feltűnésével számolhatnak. A pick-up forgalmazása 2020-ban kezdődhet és állítólag akár áramfejlesztőként is használható lesz. A Mustang hibrid kiadását pedig 3 év múlva mutatnák be, és még alacsonyabb fordulatszámban leadott nyomatékával lesz vonzó a vásárlók számára. A hibrid Transitról egyelőre csak annyit tudni, hogy 2019-ben indulhat a sorozatgyártása, tesztelése várhatóan idén kezdődik. A Ford tájékoztatása szerint a jármű az Escape plug-in hibrid technológiájára épül.

A gyár tervei szerint az évtized végére elkészül egy tisztán elektromos hajtású SUV is, melyet Észak-Amerikában, Ázsiában és Európában is forgalmaznának. A jármű várhatóan 480 kilométeres hatótávval fog rendelkezni. A vállalat tervei között szerepel továbbá két hibrid hajtáslánccal szerelt rendőrautó is, emellett egy olyan önvezető autót fejlesztenének ki, mely alkalmas lesz a taxi vagy autómegosztó szolgáltatásban történő használatra.

Az elektromos és hibrid modellek fejlesztésével egy időben számos elektromos töltőállomás létesülhet Európában. A Ford erről több szándéknyilatkozatot is aláírt már más autógyártókkal, melynek köszönhetően 2020-ra 400, ultragyors töltést biztosító hálózat jöhet létre az öreg kontinensen, később pedig ezer kút szolgálná ki az elektromos vagy plug-in hibrid hajtáslánccal szerelt autókat.