A legendás teherautó gyár, a Tatra jövőre fogja ünnepelni 120 éves fennállását. A cseh cég ebből az alkalomból különleges naptárral készült. Olyan, 2017-es kalendáriummal álltak elő, melyben több, meghatározó típus megtalálható a egészen a kezdetektől fogva.

A falinaptárban helyet kapott többek között a lekerekített orráról és visítós hangjáról ismert T 138-as, melyet 1959-től egészen 1971-ig gyártottak. A csehek emellett a Tatra márkanév alatt gyártott és fejlesztett néhai modellekre, így például a T603-asra T97-esre is gondoltak.

tatra_new

A márka rajongói továbbá a T 815-ös újabb és korábbi változatait is kiakaszthatják a falra a naptárnak köszönhetően. Valamennyi kép alatt az adott típus története a cseh mellett angol nyelven is olvasható. A naptár 15 darab 470mm x 480mm-es lapból áll.

A Tatra a legrégibb cseh teherautógyár, melyet Ignác Šustala alapított 1850-ben. Az üzem kezdetben lovaskocsikat gyártott, 1897-ben viszont a gyár nevét Nesselsdorfer Vagon és Kocsigyárra módosították. A cégnél ezt tekintik a haszonjármű gyártás kezdetének, az üzem ugyanakkor csak az első világháború után, 1919-ben vette fel a Tatra márkanevet. 2013-ban két cseh befektető megvásárolta a céget és kiegyenlítette a vállalat hatalmas tartozását. Jaroslav Strnad és René Matera a jelenlegi formájában megtartotta a gyártást és a munkásokat is visszavette.

Fotó: tatraportal.sk illetve tatra.cz