2016 harmadik negyedévéig a Kamaz 279 millió rubeles nyereségre tett szert. A cég ily módon 4,9 millió rubeles bruttó profitot könyvelhet el. Mindez figyelemre méltó eredmény ahhoz képest, hogy az orosz gazdaság jelenleg gyengélkedő formában van.

A kiváló eredmény főként az eladásoknak köszönhető, az orosz gyártó ugyanis 21 499 darab járművet (buszt és teherautót) értékesített januártól szeptemberig, ami több mint 23 százalékos növekedésnek felel meg. Ez a teljesítmény azért is kiemelkedő, mert a tavalyi év ugyanezen időszakában a Kamaz 2 millió rubeles veszteséget könyvelhetett el.

Az első három negyedévben értékesített járművek túlnyomó része, szám szerint 18 149 darab az orosz piacon talált gazdára. Az oroszországi megrendelések ugyanakkor 32 százalékkal voltak magasabbak a tavalyi év ugyanezen időszakához képest.

Dacára a kiváló eredménynek mégsem a Kamaz, hanem a Nyizsnyij Novgorod-i vetélytárs, a GAZ hozhatott el számtalan fontos díjat idén. Az orosz konszern ötből négy elismerést kapott a legjobb haszonjárművek díjazásakor. Az október végén rendezett átadóünnepségen a GAZelle Next kisteherautó-családot, a Vector városközi kisbuszt, a Kursor városi midibuszt, valamint az Ural Next közép- és nehézteherbírású teherautó-családot díjazták. Persze az is lehet, hogy a Kamaz által bemutatott fejlesztéseket, így például az elektromos autóbuszt vagy a sofőr nélküli minibuszt jövőre ismeri majd el a szakma.