Pitypang nedvéből készült gumiabroncsot mutatott be a Continental nemrég, az IAA hannoveri haszonjármű-kiállításon. A német cég a Conti EcoPlus HD3 típusú, a teherautók hajtott tengelyére szerelhető gumiabroncsból készített egy speciális példányt. A Taraxagum névre keresztelt gumiabroncs leginkább attól különleges, hogy futófelülete teljes egészében természetes, pitypanggyökérből előállított kaucsuk felhasználásával készült.

A Continental 2014-ben mutatta be az első, pitypangból előállított személyautó gumiabroncsot. Még ugyanebben az évben döntött arról, hogy a növény felhasználását a haszonjárműabroncsokra is kiterjeszti. A mamutvállalat a Fraunhofer Intézettel, a Julius Kühn Intézettel és a növénytermesztéssel foglalkozó Aeskulap vállalattal közösen dolgozik a pitypangból készülő gumiabroncsok fejlesztésén. Az együttműködés célja ezen gumiabroncsok sorozatgyártásának megteremtése.

Az eddig végrehajtott széles körű kutatások eredményeként az elmúlt években kiváló eredményeket sikerült elérni a magas terméshozamú és ellenálló orosz pitypanggal. A németek számításai szerint, ha beválik ez az elképzelés, akkor a pitypangültetvények sokkal közelebb lehetnének a cég európai üzemeihez, mint a forró égövi gumifaföldek. Így csökkenthetőek lennének a szállítási költségek, de a szállítmányozással járó károsanyag-kibocsátás is kisebb lenne.

A világ egyik vezető autóipari beszállítója szerint a következő 5-10 évben lehetővé válhat a gyermekláncfűből előállított gumiabroncsok forgalmazása. Így még akár az is megtörténhet, hogy a gyomnövényként számon tartott pitypangból értékes alapanyag lesz.

A Continental a teherautó gumiabroncs mellett más termékekben is kipróbálja a pitypangból készült gumialkatrészek alkalmazását. A cég Hannoverben egy kísérleti motortartó gumibakot, valamint egy köztes kardántengelycsapágyat is bemutatott a nagyközönség számára.

Kapcsolódó címkék: Continental haszonjármű King of the Road