300 munkásnak nyújtja be a felmondólevelet a Volvo szeptemberig. A svéd multi az amerikai New River Valley városban található gyárának  létszámát faragja le. Az üzemnek várhatóan 1950 dolgozója marad az őszre, holott az év elején még 2800 személy volt állományban. Februárban ugyanakkor sor került egy, a mostaninál jóval nagyobb leépítésre, akkor ugyanis 500 embert küldtek el.

A Volvo Trucks a nehéz teherbírású nyergesvontatók eladásának csökkenésével magyarázza a döntést.  A svéd gyártó iparági előrejelzései szerint idén 240 ezer  (Volvo és más márkájú) teherautó talál gazdára az észak-amerikai piacon. Ez azonban jelentősen elmarad a tavalyi 327 ezer darabos mennyiségtől.

Ezzel a leépítéssel egyéb iránt nem a Volvo az egyetlen külföldi érdekeltségű gyártó, mely elbocsátásokra kényszerül idén. A Daimler Trucks összesen 1240 munkást küld el három amerikai, illetve egy mexikói gyárából a csökkenő teherautó eladások miatt.

A Volvo Trucks ugyanakkor globális gyengüléssel kénytelen szembe nézni, hiszen a második negyedévben a cég bevétele 38 százalékkal csökkent az előző év, hasonló időszakához képest (222 millió US dollár). Az eladások pedig 7 százalékkal csökkentek  a második negyedévben a 2015-ös év ugyanezen időszakához képest.

A Volvo Trucksnak – mely már nem tekinthető egy cégnek a személyautókat gyártó vállalattal – emellett rekordösszegű, 670,5 millió eurós bírságért kell mélyen a zsebébe nyúlnia európai kartellezés miatt.