Nem várt fordulatot vett a metrópótló buszok ügye, ami nem mellesleg már akkora késésben van, hogy a lengyel gyártóval sem lenne szavatolható, hogy mind a 110 busz megérkezzen Budapestre novemberig. A Fővárosi Közgyűlés ma úgy döntött, hogy szolgáltatásmegrendeléssel oldják meg a 3-as metróvonal felújítási munkái miatt szükségessé váló járműpótlást, akkor,  ha a kormány ezt támogatja és ezen konstrukcióval felmerülő teljes többletköltség fedezetét biztosítja.

Ennek feltételéül szabták, hogy az erről szóló kormányzati döntés július 5-ig megjelenjen a Magyar Közlönyben.A döntés értelmében a Budapesti Közlekedési Központ feltételes közbeszerzési eljárást indítana a szolgáltatás megrendelésére. Ha a kormány részéről nem születik támogató döntés a kijelölt határidőig, akkor új, lengyel Solaris buszokat vesznek majd. Ez azt is jelenti, hogy Budapest semmi szín alatt nem hajlandó az egyébként a fővárosban tevékenykedő és oda adót fizető MABI-Bus Kft.-től autóbuszt vásárolni.

Tarlós István főpolgármester közölte: a döntés néhány hónapos csúszást okoz a 3-as metróvonal felújítási munkálatainak megkezdésében és valószínű, hogy 2019 nyarára nem fejeződik be a beruházás. Az eredeti tervek novemberi kezdéssel számoltak, ezt azonban nem fogják tudni tartani.

Ez az egész kutyakomédia egyébként már csak azért sem komolyan vehető, mert Budapest tavaly ősszel írta ki a tendert 150-150 autóbuszra és még mindig nem sikerült dönteni. Eléggé elkeserítő, ha egy több százezer embert érintő beruházás pusztán politikai ellentétek miatt húzódik, nem beszélve arról, hogy ezt olyan politikusok teszik, akiket elvileg azért választottak meg, hogy hatékonyan intézzék a főváros ügyeit.